IBM velger Sun

IBM velger Sun

IBM skal bruke Suns operativsystem Solaris på sin maskinserie System x.

-- IBM har det bredeste tilbudet av tjenestemaskiner og operativsystemer. Med dagens lansering er IBM den første store it-leverandøren som tilbyr Solaris på sine X86-maskiner, både System x og bladmaskinene, sier IBMs konserndirektør Bill Zeitler ansvarlig for datamaskiner og teknologi, i en felles pressemelding fra IBM og Sun.

IBM og Sun har jobbet tett sammen i mange år. Det er Java-teknologien de har vært enige om. Samarbeidet på Solaris er en viktig utvidelse.

Flest datamaskiner
Suns mål er å tilby Solaris på størst mulig antall datamaskiner. Dette er en radikal endring fra få år tilbake da Sun fremhevet sitt fortrinn som kombinasjonen av datamaskiner med Sparc-prosessoren og Solaris.

Siden har Solaris blitt fritt tilgjengelig på linje med Linux.

Suns håp er at store kunder skal innse at Solaris er overlegen Linux, spesielt på kraftige industristandard tjenestemaskiner og etter hvert på nye generasjoner med prosessorer med mange kjerner.

-- Vi er begeistret over å få jobbe sammen med IBM for å tilby Solaris til et størst mulig marked. IBM er en naturlig partner for Sun, sier Jonathan Schwartz, administrerende direktør i Sun, i pressemeldingen.

Til nå er Solaris tilpasset 820 alternative maskiner.

IBM retter sin interesse i første omgang mot maskinene System x3650, x3755 og x3850. I tillegg ser IBM med stor interesse på Solaris for datamaskinbladene HS21 og LS41. I seneste versjon av bladkabinettet benyttes Ethernet med 10 Gbit per sekund og Infiniband for klyngesammenkobling.

Tilpasset IBMs programvare
De mange millionene nedlastninger av kildekoden til Solaris indikerer at Sun har noe å tilby. Mange prøver ut Solaris for web-håndtering siden Sun fokuserer tungt på å effektivisere alle henvendelsene over nettet. Det er særlig i den forbindelse Sun har utviklet prosessorene Sparc T1 og T2.

IBMs interesse er ikke bare på grunn av at Solaris kan benytte prosessorer fra AMD og Intel i System x.

Vel så mye av interessen for Solaris skyldes at operativsystemet kan jobbe sammen med IBMs programvare med databasen DB2, saksbehandlingsomgivelsene Lotus, utviklingsmiljøet Rational, administrasjonsprogramvaren Tivoli og applikasjonstjeneren Websphere.

Som ekstra bonus tilbyr Sun filsystemet ZFS som ikke har noen praktiske begrensninger, verken i størrelse eller i antall filer.

Optimalisering for virtualisering
Videre er Solaris optimalisert for virtualisering og dynamisk rekonfigurering. Operativsystemet foretar feilisolering, analyserer og erstatter sviktende komponenter, gjør dynamisk sporing og har mange nivåer med sikkerhet.

Til nå er mer enn 4 250 applikasjoner tilpasset Solaris på industristandard tjenestemaskiner.

Ifølge IBM er de den største leverandøren av store industristandard datamaskiner. Det er i denne forbindelse at Solaris kan være et bra salgsargument som alternativ til Linux eller Microsoft Server.

På den måten kan IBM få innpass hos kunder som i mange år har benyttet utstyr fra Sun.

Les om:

Enterprise