IBMs gratis kontorpakke utfordrer Microsoft

IBMs gratis kontorpakke utfordrer Microsoft

IBM vil tvinge Microsoft i kne med Lotus Symphony 1.0 som lanseres i dag. - Vi ønsker å komme en åpen verden i møte, sier Arne Nielsen i IBM Norge.

Markedet for kontorpakker med tekstbehandlere, regneark og presentasjonsverktøy blir stadig mer utfordrende for de som ønsker å tjene penger på programvaren. OpenOffice og Google er blant dem som tilbyr gratis pakker, som flere og flere tar i bruk.

Dette har IBM tatt konsekvensen av, og lanserer i dag Lotus Symphony 1.0, en gratis kontorpakke som har vært i betaversjon et halvt års tid.

- Vi ønsker å komme en åpen verden i møte. Nå baserer vi oss på Java og Eclipse-rammeverket og åpne standarder, sier Arne Nielsen i IBM Norge.

LES OGSÅ: Test: Svak Office fra IBM (betaversjonen)

Tidligere har IBM lever Lotus SmartSuite som kontorpakke, men ser at det ikke er noe poeng i å tviholde på den type programvare som må betales for.

- Markedet sier at det ikke gir noen konkurranseverdi å bruke den ene eller andre kontorpakken, og mange velger gratis programvare. Det har vi tatt konsekvensen av, sier Nielsen.

Utfordrer Microsoft

IBM hevder at Symphony støtter 80-90 prosent av den funksjonaliteten som er i Microsofts Office-pakke, og kan slå i bordet med gratis online support. Bedriftskunder kan inngå avtale om betalt support. Microsoft mener likevel at Lotus ligger etter i utviklingen.

- Jeg hilser velkommen konkurransen, og det er morsomt at Lotus utvider sitt tilbud på dette området. Men selv om mye av funksjonene i enkeltprogrammene er de samme, er Office bedre på samhandling. Lotus ligger langt bak i utviklingen i forhold til Office 2007, sier Anette Holtedahl som har ansvaret for Office i Microsoft Norge.

LES OGSÅ: Strømmer til Symphony

Selv om dokumentformatene er de samme, mener Holtedal at styrken til Microsoft ligger i at det er foretrukket av så mange leverandører og systemer som fungerer sammen med Office.

- Office er den standard som leverandørene samles om. På privatmarkedet vil nok Lotus være en utfordrer, men i bedriftsmarkedet har Office en høyere merverdi, hevder Holtedahl.

Hun ønsker ikke å spå noe om en mulig gratis fremtid for Microsoft Office, men sier at det ikke er noe i planene for det nå.

LES OGSÅ: Gratis kontorpakke fra IBM

Du kan laste ned IBM Lotus Symphony 1.0 her.

Les om:

Enterprise