- Ikke dump XP enda

- Ikke dump XP enda

Bedrifter som kjører XP bør ikke oppgradere, mener analytiker.

Det er analyseselskapet Ovum som gir dette rådet til mengden bedrifter som fortsatt bruker Windows XP som primært operativsystem. Ifølge analyseselskapet kjører så mange som 28 prosent av bedriftsbrukerne XP. Microsoft slutter å gi ut sikkerhetsoppdateringer og støtte for XP den 8 april neste år. Det skriver Computer Sweden.

Dyrt og tidkrevende

Ovum mener det alternativet som er mest sannsynlig for disse selskapene - å oppdatere dataene med Windows 7 eller 8, ikke er det beste valget.

- Kostnaden for å oppgradere hundrevis av stasjonære og bærbare datamaskiner til et nytt operativsystem er betydelig og tar mye tid, så it-avdelingene bør vurdere hvordan deres budsjetter kan investeres i mer innovative prosjekter, sier Richard Edwards, analytiker fra Ovum.

Han hevder at endringen ikke trenger å bli så stor, til tross for at Windows slutter å tilby støtte for Windows XP.

- Om vi forutsetter at Windows XP-systemet har de siste sikkerhetsoppdateringene og den nåværende sikkerhetsprogramvaren installert, og at Internet Explorer 6 har blitt erstattet med en nyere nettleser, så er det ingen grunn til å tro at livet etter 8 april 2014 blir noe annerledes enn før, sier Edwards.

Tre alternativer

Ovum foreslår en rekke andre alternativer. Det første er å bruke skrivebordsvirtualisering. Sammen med virtuelle applikasjoner og virtuell skrivebordsinfrastruktur, kan dette være et billigere alternativ for å holde styr på maskinene, mener de.

Det andre alternativet er å ganske enkelt bytte ut de bærbare XP-boksene med nettbrett. Ovum mener at det er helt overdrevet at ansatte trenger bærbare datamaskiner, som koster mer i både service og støtte enn IOS-eller Android-nettbrett.

Det tredje alternativet som foreslås er litt mer uortodoks; nemlig å bytte til Chrome OS. Ovum mener skytjenestene nå er modne nok til å tilby bedriftsbrukerne de programmene og tjenestene de trenger.

Windows XP ble lansert i 2001. Ifølge Netmarketshare er XP fortsatt det nest mest brukte operativsystemet i verden, med en markedsandel på 38,7 prosent. Bare Windows 7 er større, med en markedsandel på 44,7 prosent.

Microsoft trakk mesteparten av støtten for XP allerede i 2009, men har fortsatt med å sende ut sikkerhetsoppdateringer. Om ett år er det altså slutt på dette også.

Les om:

Enterprise