Ikke norske e-bøker før jul

Ikke norske e-bøker før jul

Uenighet om royalty gjør at norske e-bøker ikke får plass under juletreet i år.

De norske forfatterne vil ha 50 prosent royalty på e-bøker, men forleggerne bare vil gi 15-20 prosent, skriver Dagens Næringsliv. Både Cappelen, Damm og det Det Norske Samlaget vil gi ut e-bøker, men royalty-uenigheten stikker kjepper i hjulene for norske e-bøker foreløpig.

Målt i kroner ville tilbudet fra forlagene gitt forfatterne mindre penger i kassa enn for salget av trykte bøker. Forhandlingene har gått i stå.

- Dette ligger jo ganske langt under det vi krever. Jeg vil anbefale forfatterne å gjøre slike kontrakter veldig kortvarige og tidsbegrensede, sier Anne Oterholm til DN, leder i forfatterforeningen, om tilbudet fra forlagene.

Må forklare

Hun mener royalty-tilbudet fra forlagene ville vært ok om det var snakk om eldre bøker, men at bransjen må argumentere hardt for om samme royalty skal gjelde på helt ferske bøker.

- Forfatternes arbeid er akkurat det samme som før, mens de to andre leddene har store innsparinger. Bokhandlerne og forlagene må forklare hva de bidrar med som de skal ha betalt for, sier Oterholm til DN.

Pilotprosjekt

Forleggerforeningens direktør Per Christian Opsahl ser for seg at norske e-bøker kommer på plass i løpet av første kvartal 2010. Han forteller at avtalen mellom forlag og forfattere åpner for individuelle forhandlinger.

- Mellom Forfatterforeningen og forlagene pågår det også samtaler om løsninger for et to- til treårig pilotprosjekt for e-bøker. Men det er opp til enhver forfatter og forlag å finne andre løsninger seg i mellom, sier Opsahl til DN.

Les om:

Enterprise