Ingen fanfare for fjelløven

Ingen fanfare for fjelløven

KOMMENTAR: Apple har sluppet ny versjon av OS X i det stille, og det er det kanskje en god grunn til.

Mountain Lion er neste OS X-oppdatering fra Apple.

Operativsystemet ble lansert denne uken, og det uten folkefesten vi er blitt vant med når Apple skal ut med noe nytt og spennende.

Og det er kanskje med god grunn. Mountain Lion virker nemlig hverken viktig eller banebrytende for sluttbruker.

IOS i OS X

Skal man beskrive Mountain Lion i ett ord, så må ordet bli "apps".

Denne versjonen av operativsystemet fra Apple introduserer nemlig en rekke funksjoner fra IOS til OS X.

Applikasjoner som Game Center, Notes og Reminders er blant de "viktigste" app-ene som har funnet veien fra Iphone til desktop.

Disse applikasjonene hverken beriker OS X eller tilfører funksjonalitet som ikke allerede er på plass.

Dette gjelder særlig Game Center, som er spesielt utviklet med tanke på håndholdte IOS-enheter. På skrivebordet fyller den ingen rolle annet enn å irritere med sitt pokerbord-lignende utseende.

Hva som ligger til grunn for å inkludere disse små-appene i et fullverdig operativsystem er foreløpig litt av en gåte. Det hele smaker av å være kastet sammen bare for å kunne ha noe nytt å vise til.

- Psst, kisen! Kjøpe app?

Gatekeeper har et navn som lett forbindes med sikkerhet.

Men funksjonen til Gatekeeper har mindre med sikkerhet å gjøre og mer å gjøre med Apples App Store.

Gatekeeper er nemlig en funksjon som i standardinnstilling blokkerer applikasjoner som ikke er kjøpt i Mac App Store eller signert av offisielle Apple Developer Program-utviklere.

Det er enkelt å endre innstillingen for Gatekeeper, men det smaker litt bittert i munnen og følelsen av å bli motvillig og skrikende dratt inn i Mac App Store er så absolutt til stede.

Det virker på meg som at Gatekeeper handler mer om pushing av Mac App Store enn å beskytte brukere mot skummel programvare.

Notification Center og Twitter

Mountain Lion kommer med sin egen versjon av det populære gratisprogrammet Growl.

Apple kaller det Notification Center, og det fungerer på samme måte som Growl. Man får meldinger og feeds fra applikasjoner som kalender, huskelister eller e-post. En veldig nyttig funksjon, for all del.

Twitter er også integrert i Mountain Lion, og man kan nå kvitre uten å forlate applikasjonen du kjører, om det er Iphoto, Safari eller Photo Booth.

Kjekt nok, kan du også få twitter-feeden din i Notification Center slik at du aldri mer går glipp av viktige meldinger.

Quo vadis, Apple?

Det er vanskelig å se på Mountain Lion og ikke få følelsen av at Apple ønsker å låse brukeren til selskapet.

Apple har selvfølgelig lang og tro historie med å være restriktive både på maskinvare og tilleggsfunksjonalitet, noe som ofte har kommet brukere og profesjonelle it-folk til gode.

Men Mountain Lion både skuffer og skremmer på en gang.

Det er ikke noe nytt for brukeropplevelsen som krever oppdatering til Mountain Lion, selv om det riktignok er en del mat for Apple-utviklere å bite i.

Samtidig er det skremmende at Gatekeeper gir inntrykk av å være en sikkerhetsfunksjon når alt det ser ut til å gjøre er å blokkere applikasjoner som ikke er signert av Apple, enten via App Store eller Apple Developer Program.

Da hadde det vært bedre å få på plass et faktisk sikkerhetsprogram.

Jeg kommer til å hoppe over Mountain Lion, og venter i stedet på neste versjon med håp om at Apples egen "Vista" blir kassert.

Les om:

Enterprise