Ingen krise for HP

Ingen krise for HP

Økt salg av bærbare pc-er og oppkjøpet av EDS ga HP en god avslutning på finansåret.

HP rapporterer et 19 prosents hopp i omsetningen for siste kvartal i finansåret 2008, melder Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Styreformann og direktør Mark Hurd er i lystig humør over resultatene, og sier selskapets geografiske utstrekning og vide produktportefølje skjermer det fra effektene av den økonomiske nedturen. Men likevel er Hurd forsiktig med tanke på fremtiden.

- Vi tror det blir utfordrende, og planlegger deretter, sa han i en pressebriefing i går.

Tallenes tale

* I harde, reelle penger ga fjerde kvartal selskapet en omsetning på 33,6 milliarder dollar. Det er dette som utgjør oppgangen på 19 prosent, men trekker en fra EDS-oppkjøpet er oppgangen på fem prosent.

* Netto gevinst er 2,1 milliarder dollar, ned fra 2,2 sammenlignet med samme kvartal i fjor. Fratrukket engangskostnader ligger netto gevinst på 2,6 milliarder.

* På pc-fronten har salget av bærbare pc-er økt med 21 prosent, mens salget av stasjonære bedrifts-pcer har sunket to prosent.

* Printer- og bildesalget har i sin helhet falt én prosent. Blekk og tilbehør har økt ni prosent, men salget selve printerne har dalt 21 prosent for folk flest og 10 prosent for bedrifter. Multifunksjoner har derimot økt 25 prosent og trådløse printere 64 prosent.

* Også bedriftslagring- og serverdivisjonen har hoppet én prosent ned. Ifølge HP har bladservere og lagringstilbehør solgt bra, men inntekt fra vanlige toppservere har dalt. Rent konkret har ESS Blade økt 43 prosent, og ESS Storage økt 13 prosent.

* Tjenestedivisjonen har doblet seg til 8,6 milliarder, mest grunnet EDS-oppkjøp. Programvare har økt 13 prosent til 885 millioner dollar.

* 68 prosent av inntektene for oktoberkvartalet stammer fra utenfor USA. EMEA, Europa, Midt-Østen og Afrika, økte 22 prosent, eller tre prosent om man trekker fra EDS.

Optimistisk

Til tross for at Hurd ser forsiktig på fremtiden, virket han ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste mer selvsikker enn andre giganter som Intel, Dell og SAP som alle har spekulert i at privatmarkedet vil bremse kraftig.

- Jeg er sikker på HPs evne til å spise markedsandeler, øke inntektene og komme ut av den nåværende tilstanden i en langt sterkere og mer konkurransedyktig posisjon, sier Hurd.

For inneværende kvartal forventer HP inntekter mellom 23 og 23,5 milliarder dollar. For hele 2009 forventes mellom 127,5 og 130 milliarder.

Selskapet planlegger å kutte en milliard dollar i utgifter i 2009. Dette blant annet ved å reise mindre og gi lenger ferie enkelte steder.

Les om:

Enterprise