- Investorer forstår ikke teknologi

- Investorer forstår ikke teknologi

Etter at Trolltech hadde modnet, kastet Nokia seg over det norske selskapet. Men Trolltech møtte lenge motstand både hos offentlige støtteordninger og private investorer.

Trolltech slet i motbakke fra dag én. Gründerne Haavard Nord og Eirik Chambe-Engh har vært staheten selv, men fått flere avslag fra private investorer. Tidligere SND (nå en del av Innovasjon Norge) avslo to ganger søknaden fra programvareskaperne med begrunnelsen at de ikke hadde noen tro deres teknologi.

- Dette bør være en vekker for det norske finansmiljøet og kanskje et lite stikk til offentlige finansieringsordninger. Eirik (Chambe-Engh red. anm.) fikk beskjed om å finne seg en ordentlig jobb av en saksbehandler i SND. Dette er en jævlig god takk for sist, sier generalsekretær i Per Moten Hoff i IKT-Norge.

Kommunikasjonsdirektør Katinka Greve Leiner i Innovasjon Norge sier hun tviler på at en saksbehandler i dag ville bedt en gründer finne seg en ordentlig jobb. Og hun forteller at Innovasjon Norge har et sterkt fokus på hvordan de tar i mot klienter.

- Vi skal møte ideer som vi ikke forstår med ydmykhet, og jeg innrømmer at det ikke er alt vi forstår - i likhet med en del investorer bommer også vi, sier Greve Leiner.

Byr over markedspris

Nokia bød 60 prosent over børskursen til Trolltech, og Microsoft bød 42 prosent over markedets verdivurdering av Fast. Ifølge Aksjestrateg Terje Nyborg i Islandbanki Securities så ligger den normale oppkjøpspremien i området 20 til 40 prosent over børskurs. I Trolltechs tilfelle lå den altså langt over – spørsmålet blir da om investorene klare å prise et "hardcore" teknologiselskapet som Trolltech.

- Det er solide oppkjøpspremier både på Fast og Trolletch. En forklaring kan være børsfallet. Man må anta at begge disse prosessene har foregått i lang tid og med andre børsverdier til grunn, sier Nyborg.

Aksjestrategen er imidlertid ikke i tvil om at det for mange investorer er enklere å forholde seg til olje- gass, konsumentvarer og industri.

- For å investere i et teknologiselskaper må man kjøpe og tro på en "story". Kan man ikke mye om teknologi blir det en høyrisikoinvestering. Og det er jo også ganske mange eksempler på teknologiselskaper som mislykkes, for eksempel Opticom, sier Terje Nyborg.

Han forteller at i utlandet er det mer vanlig i meglerhus å ha bransjefolk som analytikere, for eksempler ingeniører som gjør dypdykk i teknologiselskaper.

- Dette blir litt kvalifisert gjetning, men it-bransjen har kanskje blitt litt neglisjert siden dotcom-boblen sprakk rundt år 2000, sier Nyborg.

Ikke midt i smørøyet

Bjørn Haugland er gründer av blant annet Confirmit og Feedback Research, og er i gang med sitt nye selskap, Symphonical. Han synes det er flatterende for norsk teknologi at Nokia kjøper Trolltech. Haugland tror Trolltech på den måten får tilgang til Nokias store nettverk og kommer opp på et globalt nivå.

- Dette er verken katastrofe eller det eneste fornuftige, sier Haugland.

- Ville man kunne klare å lage et Google i Norge?

- Det kommer nok. Men blir man stor i USA blir man stor i verden, blir man stor i Norge blir man kjøpt opp, sier han og påpeker at Norges styrke er en høyt utdannet befolkning til en relativt lav pris, i forhold til andre vestlige land.

- Og så er vi kreative, sier han.

- Har markedet alltid rett?

- Jeg solgte noen aksjer Confirmit i år 2000 til 110 kroner stykket. Noen måneder senere gikk de ned til 1,5 og nå er de oppe i rundt 17 kroner. Det jeg kan bekrefte er at det går opp og ned i denne i verden.

- Forstår norske investorer teknologi?

- I alle fall ikke noe dårligere enn andre. Men sitter du med et it-selskapet i Sandy Hill (et område i Sillicon Valley red. anm.) utenfor San Francisco, så er det sikkert 50 selskaper med kompetanse i nærheten hvor du kan hente inn store summer i løpet av noen dager. Og da sitter du jo i smørøyet og har nok en fordel, sier Hauglang.

Enterprise