IOS 7 først med MultiPath TCP

IOS 7 først med MultiPath TCP

Første storstilte kommersielle bruk av parallelle nettilkoblinger.

Apples operativsystem for mobile enheter, iOS, er ute i ny versjon: v7. Nå begynner eksperter å finne overraskende nyheter under skallet.

En av nyhetene er muligheten til å bruke flere parallelle nettverk samtidig.

Rask utrulling

Apples operativsystem-oppdatering er gratis for kvalifiserende iOS-enheter, og over 200 millioner iOS-enheter er allerede blitt oppdatert til siste versjon. Det gjør dette til den raskeste utrullingen av kommersiell programvareoppdatering noensinne.

iOS 7 er iøynefallende ny, med en nær sagt komplett grafisk overhaling i forhold til forgjengeren. Men det sitter også en del ny teknologi under panseret. Mye av dette har Apple selv presentert tidligere, men noen overraskelser er det også.

Olivier Bonaventure har analysert datapakker som ble sendt fra en iPad med iOS 7, og oppdaget at Apple i all stillhet har implementert en ny nettverksteknologi kalt MultiPath TCP .

Datatrafikk via flere nett

MPTCP fungerer slik at operativsystemet automatisk kan koble sammen og bytte mellom ulike datakilder. Det betyr at dersom du er tilkoblet et WiFi-nettverk samtidig som du er koblet til mobilnett, kan datatrafikk fra begge nett kombineres til økt båndbredde og større stabilitet.

En annen fordel med MPTCP er at dersom en forbindelse svikter, kan systemet automatisk bytte over til en annen. Med andre ord vil du ikke miste lyd- eller videostrømmen som er aktivert. Alternativet hadde vært å måtte starte på nytt.

Så langt har Apple aktivert teknologien kun for IP-adresser assosiert med Siri-tjenesten. Dette skulle tilsi at man ikke er klar for en full utrulling med tester av tekniske aspekter ved en tjeneste der konstant tilgang er kritisk.

Så langt ser det altså ikke ut til at for eksempel programmer som Safari benytter seg av løsningen, så du trenger ikke være redd for at iOS-enheten din plutselig skifter fra wlan til mobiltelefon-nettet og gir deg uventede ekstrakostnader på mobilregningen.

Det regnes med at iOS 8 vil ha støtte for MPTCP for all nettverkstrafikk over hele operativsystemet, samt for apps. MPTCP er rent programvarebasert, slik at det også vil fungere på eldre enheter (dersom Apple velger å åpne for det).

Dette betyr at det er slutt på brudd på Spotify-strømmen når du beveger deg fra hjemmet via toget og til det trådløse nettet på jobben. Dette lover også godt dersom mobiloperatørene bygger ut WiFi-hotspots i tettere bebygde strøk.

Se en demo-video nedenfor.

Via Olivier Bonaventure

Les om:

Enterprise