iPad-inspirert Mac OS X Lion

iPad-inspirert Mac OS X Lion

Den neste store oppgraderingen av operativsystemet for Mac kommer til sommeren.

Mac OS X Lion - «Løven» - kommer til sommeren, kunngjorde Apple da en ny utviklerversjon av operativsystemet ble lansert torsdag 24. februar. Mange av funksjonene er nye i denne versjonen.

iPad-påvirket

Den nye Mac OS-versjonen vil være betydelig inspirert av operativsystemet på iPad, iOS. For eksempel vil funksjonen Resume sørge for at programmer fortsetter akkurat der de slapp når du starter Mac-en om igjen og åpner programmet på nytt, akkurat slik det skjer på iPad i dag.

LES OGSÅ:

- Flerfingerbevegelser ryker i iOS 4.3

- iPad har inspirert en ny generasjon av innovative funksjoner hos Lion, sa Philip Schiller, global markedssjef hos Apple, da den nye utviklerversjonen ble kunngjort.

Mission Control

En annen nyhet er Mission Control, en ny og kraftig funksjon som slår sammen effekten av operativsystem-funksjonene Exposé, Dashboard, Spaces og fullskjermsvisning av applikasjoner. På denne måten skal du få bedre oversikt enn noen gang før over hvert eneste program som kjører og hvert eneste vindu som er åpent på Mac-en, hevder Apple.

LES OGSÅ:

Følg ski-VM på iPhone og iPad

Launchpad – på norsk utskytningsrampe – er en annen ny funksjon som Apple kaller «det nye hjemmet for alle Mac-programmene dine».

Med denne løsningen skal det være enklere enn noen gang å finne og starte opp en hvilken som helst app. Med ett eneste museklikk vil Launchpad vise alle Mac-programmene i et oversiktlig fullskjerm-vindu der du kan starte opp og omorganisere programmene dine, eller samle dem i logiske mapper. Du kan også arrangere programmene over flere skjermbilder og sveipe mellom skjermene.

- Utviklerne kommer til å elske Mission Control og Launchpad, og nå kan de begynne å legge til fantastiske nye Lion-funksjoner som fullskjermsvisning, fingerbevegelser, versjonskontroll og automatisk lagring i applikasjonene som de utvikler, sa Schiller.

Med fullskjermsvisningen kan du sveipe mellom flere programmer som vises i fullskjermsmodus, og mellom et program og Skrivebordet.

Dropbox-inspirert

Blant de øvrige nyhetene finner vi AirDrop, som høres ut til å kunne bli et alternativ til Dropbox for Mac-brukere. Ifølge Apple er AirDrop en oppsiktsvekkende enkel måte å kopiere filer trådløst mellom to Mac-er uten å måtte kjøre noen oppsett-rutine.

LES OGSÅ:

Her er nye MacBook Pro

Versions vil sørge for automatisk lagring av filer som du jobber med, og endringer blir registrert fortløpende slik at du når som helst kan gå tilbake til en tidligere versjon. Brukergrensesnittet ligner på det man finner i Time Machine, der du lett kan bla deg tilbake til tidligere versjoner. Versions fungerer i samspill med funksjonen AutoSave.

Forbedret e-post

I Lion kommer det også en ny versjons av Apples e-postprogram for Mac, Mail 5. Grensesnittet vil bli endret fra dagens versjon til noe som ligner på e-postopplevelsen på iPad, med forhåndsvisning av e-postmeldingen i et lite vindu til venstre og hele meldingen i et stort vindu til høyre.

Mail 5 inneholder også en ny, supereffektiv søkemotor for raskt søk i store e-postmengder.

Den nye utviklerversjonen av Mac OS X Lion er tilgjengelig nå for medlemmer av Mac Developer Program og kan lastes ned fra Mac App Store.

Enterprise