iPhone iOS 4 vs. Windows Phone 7

iPhone iOS 4 vs. Windows Phone 7

Nye videoer fra Microsofts markedsføringsapparat.

Har nykommer Windows Phone 7 noe nytt å bidra med i det touch-baserte mobilmarkedet?

Det er ikke helt riktig at Microsoft er ny i mobilmarkedet. Men de skulle ønske de var det. Med Windows Phone 7 nullstilles alle tidligere forsøk - nå som hovedvekten i det øvre markedssegmentet er på berøringsskjermer.

Les også: Windows Phone 7 snart i butikkene

Pocketnow.com har sammenliknet det grafiske brukergrensesnittet til en HTC Mondrian som kjører (en fremdeles uferdig versjon av) Windows Phone 7 med Apples iPhone med iOS 4.

Berørings-GUI

Den største forskjellen er åpenbar - den sitter rett i startskjermen. Der iOS gir deg tid og dato samt eventuelt informasjon om tapte anrop og uleste tekstmeldinger, har Microsoft ambisjoner om i tillegg å gi deg informasjon om uleste e-postmeldinger.

OK - det hadde vært fint om det var mulig på en iPhone som ikke er jailbreaket, og kanskje også en værmelding eller hva annet man kunne tenke seg å slenge opp der.

Les også: Microsoft begraver iPhone

Men noen dramatisk forskjell er det ikke. I første rekke signaliserer Windows Phone 7 kanskje i større grad at det du holder i hendene er et arbeidsredskap.

Vekk med knappene

Langt større forskjell er det på de respektive hjemskjermene. Apple, som nærmest har oppfunnet det berøringsbaserte brukergrensesnittet for smarttelefoner, har det klassiske apps-baserte brukergrensesnittet.

Kombinert med multitasking-ikoner er mini-docken for de fire mest brukte programmer plassert strategisk nederst på skjermen der du lett kan nå den med tommelen.

Les også: Trådløs musikk og utskrift på iPad

Microsoft har lagt seg på en helt annen linje. I stedet å fokusere på apps (som Apple kan tilby over 250 000 forskjellige av) er det man anser som det mest vesentlige fremhevet med såkalte tiles. Dette er aktive flater som oppdateres dynamisk med innhold.

Det kan være snarveier til kontaktdetaljer, kalenderoppføringer, internettsnarveier, uleste e-poster, Facebook-linker, kart, inngang til musikkspiller og mer til. Alt er organisert vertikalt på en tilsynelatende uendelig rekke.

Fri flyt

Noe overraskende brukes ikke skjermen fullt ut mot høyre - antakelig for å antyde at det er mer som skjer på den siden. En pil øverst på skjermen leder deg videre til skjerm nummer to og de forskjellige applikasjonene du måtte ha installert.

Disse er dessverre kun alfabetisk oppstilt på en liste og som følger en helt fundamentalt forskjellig måte å tenke grafisk brukergrensesnitt på.

Les også: Robust iPhone4-beskyttelse

Windows Phone 7 er Microsofts forsøk på å restarte sin mobilsatsning når de møter Apples iPhone og Googles Android-suksess ansikt til ansikt. Det er et dristig (og sannsynligvis riktig) valg som ikke er uten potensiale. Fine animasjoner kan derimot dessverre ikke oppveie for mangelen på multitasking, men det tok faktisk Apple en stund å komme dit også.

Det skal bli spennende å se hva Microsoft klarer å få til ved kommende revisjoner - og ikke minst også hvordan Apple svarer på konkurransen.

Glem alt vi sa om mobiler tidligere

De to første reklamefilmene for Windows Phone 7 på HTC Mondrian for det amerikanske markedet er gjengitt nedenfor, i tillegg til en komparativ studie mellom det grafiske brukergrensesnittet til iPhone iOS 4 og Windows Phone 7.

Enterprise