- It-avdelingen strammer livreima

- It-avdelingen strammer livreima

En tredel av nordiske bedrifter har redusert sine investeringene i it-tjenester i forhold til i fjor.

38 prosent av større, nordiske selskaper vil bruke mindre penger på it-tjenester enn i fjor. Det viser en undersøkelse som analyseselskapet IDC gjennomfører hvert år for å kartlegge it-investeringer.

Kun 28 prosent av selskapene vil øke it-budsjettene i år, betydelig mindre enn i fjor da hele 42 prosent økte sine it-investeringer.

Totalt var 76 nordiske selskaper var med i årets undersøkelse.

- Nordiske selskaper har reagert raskt og tilpasset sine it-budsjetter til nedgangen i økonomien. Etter flere år med god vekst i prosjekter og outsourcing så strammer nå nordiske selskaper livreima, sier administrerende direktør Nils Molin i IDC Norge og Sverige i en pressemelding fra IDC.

LES OGSÅ: Slik senker du programkostnadene

Vilje til de rette tingene

Molin mener imidlertid at selskapene fortsatt har investeringsvilje.

- Undersøkelsen viser at selskapene er ivrige etter å investere nye løsninger og at de derfor forsøker å kutte i andre it-kostnader, sier Molin.

Typiske kuttmuligheter er økt bruk av tjenesteutsetting til land med lavere kostnader, reforhandling av avtaler og priser med levernadørene eller å gjøre mer jobb med interne ressurser, ifølge IDC.

Nils Molin mener det likevel ikke er grunn til å være fryktelig pessimistisk. Analyseselskapet slår fast at det fortsatt vil være vekst på områder hvor tjenesteleverandører kan støtte kundene i å øke effektiviteten og kutte kostnader, men at store ord og lovnader ikke holder.

- Kundene krever bevis fra virkelige og realistiske case før de tror på potensialet, skriver IDC i meldingen.

Mer analyse

I februar i år la analyseselskapet Gartner frem en stor, global undersøkelse hvor de konkluderer med en lav eller ingen nedgang i it-budsjettene for inneværende år, men at det heller ikke blir noen særlig oppgang. Derfor skal pengene i enda større grad kastes inn i de rette prosjektene, og øverst på listen står business intelligence (BI).

LES OGSÅ: It-sjefene satser på BI-løsninger

Undersøkelsen ble gjennomført i fjorårets siste kvartal. Samlet har de 1527 selskapene som er med i undersøkelsen et it-budsjett på 950 milliarder norske kroner.

- Det økonomiske klimaet avspeiles i it-budsjetter, prioriteringer og strategier. En av tre CIO-er sier at deres budsjetter er uendret, mens 46 prosent sier de får en svak økning av midler. 21 prosent får kuttet i sine midler, sier Mark McDonald i Gartner EXP ifølge Computerworld i Danmark.

Les om:

Enterprise