It-polakker vil jobbe for nordmenn

It-polakker vil jobbe for nordmenn

Stadig flere land ønsker å tilby sine it-tjenester til land som Norge. Polen og Panama er to av dem.

HANNOVER/CEBIT: På det internasjonale markedet for outsourcing er det stadig flere aktører fra flere land. Men det er ikke enkelt å for et land å etablere seg som et sted de vestlige bedrifter kan sette ut it-arbeid til.

Tillit er vanskelig, kontakter nødvendig, og til slutt må oppdragene komme. India er vel landet med det beste navn når det gjelder utkontraktering av it-funksjoner, men også Øst-Europa og i økende grad Latin-Amerika trekker programmerings- eller produksjonsjobber til seg.

Ansberto Cedeno er kanskje et godt eksempel på hvordan outsourcing kan nå nye regioner. Cedeno, eller "Bert" som han helst vil kalles, jobbet som ingeniør i nesten tre tiår i Silicon Valley. Til slutt ble han lei det raske livet i USA, og lengtet tilbake til Panama, ikke minst for å starte noe for seg selv. Han dro med seg mye erfaring til Panama City.

Politisk rolig

- Jeg reiste tilbake for å undersøke om det var mulig å sette opp noe i Panama. Politisk har landet blitt stabilt og rolig. Det finnes også gode vilkår for forretning, men jeg var i tvil om nivået på kunnskapene. Jeg tok med meg en erfaren kompis fra Silicon Valley og vi testet en gjeng med nyutdannede studenter. Jeg var imponert. Alle fikk jobb med en gang, og vi satte i gang, forteller han.

Sin nye tilværelse som bedriftssjef har ført ham til Hannovers Cebit, hvor han presenter sin egen bedrift, men også Panamas Internasjonale teknopark i Ciudad del Saber (eller City of Knowledge).

- Dette senteret ligger rett utenfor Panama City, og er bygd i en av de gamle, beryktede militærleirene. Vi synes vi skulle bruke plassen til noe helt annet, noe fremtidsrettet. Denne kunnskapsbyen har alle forutsetninger for å bli noe stort internasjonalt. Panama er ikke bare sentrum for sjøfart, men vi er også koblingspunktet for fiber for store deler av verden, forteller Ricardo Endara, som er direktør i "Kunnskapsbyen".

Les mer på websiden til Kunnskapsbyen i Panama

Ansberto "Bert" Cedeno dro hjem fra Silicon Valley for å samarbeide med Ricardo Endara i den panamanske Kunnskapsbyen (Foto: Nard Schreurs)

Krakow i siget

Fra Polen kommer det ikke bare vaskehjelper og snekkere. Mange polakker har god teknologisk utdannelse, og det norske selskapet Making Waves har blant andre åpnet kontor i landet. På Cebit presenter Krakow-området seg som et av Polens mest teknologiske.

- Krakow er i ferd med å etablere seg som it-region med høy kvalitet. Det er mye kompetanse og mange selskaper som kan bidra med programmering på høyt nivå, sier Marek Flaga.

Flaga har et eget selskap, men på Cebit representerer han det statlige prosjektet Eklaster, som gjennom webtjenesten Itmarketcracow.com forsøker å sette utkontraktering av it-oppdrag i system.

- Denne tjenesten samler 350 it-bedrifter i regionen, med rundt 4000 ansatte. Nettsidene er på flere språk, blant annet dansk og svensk. Men vi er også interessert i kontakter i Norge, forteller han.

På nettstedet er det enkelt å klikke seg inn for å velge type prosjekt og ønsket kompetanse. Derpå velges alle selskaper i regionen som kvalifiserer seg for dette automatisk. Flaga er klar over at norske bedrifter trenger tid for å ta skrittet ut.

- Vi er klar over at tillit er det viktigste, og det vanskeligste å bygge opp. Men hvis det er mangel på kompetanse i Norge, har vi mye kapasitet, og Eklaster vil hjelpe til for å formidle prosjekter, sier han.

Se mer på Eklasters tjeneste her , klikk på språk og Company base (Firmadatabase) for å sjekke bedriftene.

Marek Flaga ønsker tillit fra norske bedrifter. - Vi har høy kompetanse i Polen. (Foto: Nard Schreurs)

Det er mange steder i verden å satse på hvis du vil sette ut arbeid, men Karnataka er kansje ikke en av dem?

Les alt om Cebit, norske prisvinnere, tankelesere, voip og mobiler med solcellepanel .

LES OGSÅ: Nordmenn outsourcer til Peru

Les om:

Enterprise