It-sjefen kan ikke regne

It-sjefen kan ikke regne

Halvparten av nordiske it-sjefer aner ikke hvor mye en pc koster bedriften. Kompliserte lisensavtaler får skylda.

I en undersøkelse som omfatter 109 it-sjefer i Norden, viser det seg at halvparten ikke kan tallfeste hvor mye en pc-arbeidsplass koster bedriften. I en tilsvarende undersøkelse som er gjennomført i Tyskland, svarte 74 prosent at de kjenner kostnaden, skriver Computer Sweden.

- De nordiske tallene overrasker meg ikke. Lisensjungelen gjør det vanskelig å beregne totalkostnadene for en pc, og selv om it-avdelingen er gode på drift, er det ikke sikkert de er like gode på det økonomiske og juridiske, sier seniorrådgiver i Crayon, Per Christian Haugen til Computerworld.

LES OGSÅ: It-sjefen bestemmer

It-sjefene mangler spesielt kunnskap om kostnader for feilhåndtering når brukerne trenger hjelp. Kun 28 prosent av de spurte mener å kunne tallfeste feilhåndtering, mens 72 prosent ikke vet.

Egne definisjoner

– It-sjefene har definert begrepet pc-arbeidsplass som de selv vil. Noen har inkludert brukerstøtte, nettverk og sikkerhetskopiering, andre ikke, sier Jan Akalla, teknisk sjef i svenske Materna Information & Communications, som har gjennomført undersøkelsen.

Nøkkelen til å få kontroll på pc-kostnadene ligger i å måle arbeidstiden som går med til å håndtere dem. Det samme gjelder for feilhåndtering, mener svensken.

– Det handler om timerapportering koblet til økonomisk bokføring. De fleste bedrifter har administrasjonsverktøy som kan benyttes til dette, men de brukes ikke, mener Akalla, som er en varm talsmann for Itil, en samling prosessbeskrivelser for it-virksomheter.

LES OGSÅ: En av to it-sjefer i ledelsen

Vanskelige regnestykker

Haugen tror imidlertid ikke at administrative verktøy og funksjoner klarer å implementere den kompliserte logikken fra lisensavtalene og bryte ned kostnadene til forståelige tall for it-sjefen.

- Man krever i tilfelle spesialkompetanse for de som skal operere disse verktøyene eller hos leverandørene. Spesielt når man skal kombinere flere leverandører, begynner regnestykkene å bli vanskelige, mener han.

Haugen tror i stedet it-avdelingene bør være litt mindre egenrådige ved inngåelse og oppfølging av lisensavtaler. Ofte finnes det personer med juridisk eller økonomisk kompetanse i organisasjonen som kan tas med på råd.

- Man bør se begresningene i sin egen kompetanse. Spør om hjelp, oppfordrer han.

Les om:

Enterprise