Itera starter opp i Ukraina

Itera starter opp i Ukraina

28 ukrainere er Iteras løsning på prispresset i konsulentbransjen.

Omsetningen kom på 411 millioner kroner i 2009 mot 448,9 millioner kroner året før. Resultat før skatt ble 27,2 millioner kroner, mens det i 2008 var på 46,4 millioner kroner.

- Vi har en bunnsolid kontantstrøm med 47 millioner kroner. Men på grunn av det utfordrende markedet i 2009 sørget vi for å trimme personalkostnadene med elleve prosent i fjerde kvartal, sier Arne Mjøs, administrerende direktør i Itera Consulting Group.

Tydeliggjøring

Med en egenkapitalandel på 50 prosent, ikke rentebærende langsiktig gjeld og 72 millioner kroner i banken er Itera klar for vekst. Derfor har Mjøs omstrukturert. Itera skal bli et tydeligere varemerke.

- Vi har behov for å fokusere Itera-gruppen for å ta oss av behovene til kunnskapsmedarbeiderne. Mye handler om nettet. Vi er derfor ikke tydelig på bransje, forklarer Arne Mjøs.

Konsulentvirksomheten tydeliggjøres ved ansettelse av Anders H. Lier som vil lede den norske virksomheten. Der vil ressurser som i dag sitter i datterselskapet Objectware, inngå. Også Itera Collaboration skal bidra med portal, samhandling og forretningsinnsikt (BI).

Resten av Objectware vil representere den tunge kompetansen som Itera skal trekke på i forbindelse med utvikling av fremtidens digitale løsninger som er rettet mot internettet som kanal.

Anders Lier med over ti års fartstid fra Capgemini, vil ta over den norske virksomheten fra 1. mars. Arne Mjøs skal ta seg av den danske og svenske virksomheten.

For å fokusere sterkere på varemerket Itera er Gazette omdøpt til Itera Gazette og skal trekkes sterkere inn i leveransene til kunnskapsmedarbeiderne.

Klar for vekst

- Vi er klar for videre vekst, men vi må rette opp virksomheten, spesielt i Danmark. Vi skal ikke gå på akkord med kvalitet, lønnsomhet og vekst. Vi blir fortalt av kundene at vi er ”world class”, hevder Arne Mjøs.

Fordelingen mellom privat og offentlig skal forskyves. Målet er å ha 20 prosent innen det offentlige. Det har Itera posisjonert seg for i 2009, men andelen er foreløpig ikke kjent. Først må de offentlige kundene man har rammeavtaler med, komme tilbake med konkrete prosjekter.

- Vi så tegn til bedring i markedet i tredje kvartal i 2009, men konkurransen er intens med prispress. Det krever andre leveransemodeller, fremhever Arne Mjøs.

Ukraina

Derfor er nå Iteras virksomhet i Ukraina klar til å bidra. 28 ansatte er på plass. For å opprettholde fortjenestemarginen på kundeleveransene vil fagfolkene i Ukraina inngå i prosjektene.

- Bildet i 2009 har vært veldig variert. På noen områder har det vært veldig bra som rapportering, datavarehus og BI. På BI har vi ”all time high”, fortsetter Arne Mjøs.

På det svenske markedet og spesielt det danske har Itera slitt. Mjøs har tro på at det svenske markedet vil bedre seg i løpet av første halvår 2010, mens Danmark som tydeligvis er mer rammet av finanskrisen, vil trenge lenger tid.

I mange år har Itera hatt god organisk vekst, men den har endret seg til det negative siden tredje kvartal 2008. Utfordringen for 2010 er å snu trenden. Da må den danske og svenske virksomheten igjen bidra.

Men fortsatt er det usikkerhet selv om analyseselskapet Gartner tror på en vekst fra en tri tre prosent på konsulentvirksomhet i løpet av året.

Les om:

Enterprise