- Java blir et sært språk for de største

- Java blir et sært språk for de største

Kan bli forbeholdt store selskaper, om Oracle får det som de vil.

I en rapport fra Forrester Research er konklusjonen at den allmenne tilnærmingen for Java snart er over. Analyseselskapet hevder at strategien Oracle legger for Java er skreddersydd for de største selskapene og deres behov.

- Sun hadde en bred tilnærming til Java. Det skulle ikke bare være for de største selskapene, men også for enkle pc-er, mobiltelefoner og integrerte enheter. Oracle går etter de største selskapene, først og fremst fordi de største pengene finnes der, hevder analytikerne Jeffrey Hammond og John Rymer.

Rapportforfatterne advarer mot følgene dette vil få for det globale programvareutviklermiljøet. Java kan fort bli ansett å være et sært utviklerspråk forbeholdt de største kundene til Oracle og IBM, de to eneste leverandørene av store applikasjonsservere for bedriftenes web-løsninger, basert på Java.

Rosinen i Sun-pølsa

Toppsjef Larry Ellison i Oracle har ikke lagt skjul på at Java var en av de viktigste grunnene til oppkjøpet av Sun. Men det er altså sådd tvil om Ellison ser denne verdien i å beholde Java som et alminnelig og bredt anlagt programmeringsspråk.

Mange av Java-spesifikasjonene er åpen kildekode. Men både Sun alene og nå Oracle har holdt hardt i rettighetene som følger av varemerket. De har også avgjørende innflytelse i Java Community Process (JCP). I teorien er JCP en uavhengig Java-standardorgan som følger med og avgjør utviklingen av Java.

Mangler troverdighet

Hvor sterk denne kontrollen er, ble illustrert i desember. Da trakk Apache Software Foundation seg fra JCP i protest mot lisenspolitikken til Oracle. Apache står bak den vanligste web-serveren på Internett.

- Å miste Apache som støttespiller var et hardt slag mot troverdigheten til Oracle som en partner med den harde kjerne av Java-utviklere som driver mye av den uavhengige og eksperimenterende utviklingen av Java, sa Hammond og Rymer i en bloggartikkel som kommenterte rapporten.

En av årsakene til den sterke kritikken mot Oracle er at selskapet gjør kur til IBM og deres OpenJDK-variant av Java-implementering. Dette er et viktig element for IBM når de bygger sin Websphere 7 webapplikasjonsserver for de virkelig tunge web-oppgavene.

For kompleks Java

En annen årsak er at Oracle ikke ser ut til å gjøre noe med den sterke kritikken som rettes mot kompleksiteten i Java. Denne kompleksiteten er en daglig kilde til frustrasjon når virksomheter skal sette riktig variant av kjøretidsmiljø for sine forskjellige Java-applikasjoner.

Faren for Oracle er at utviklere ser seg om etter enklere alternativer for utvikling av interne applikasjoner eller for å ta i bruk it i skyen. Dette åpner opp for mer bruk av løsningene til erkekonkurrenten Microsoft og deres .net-plattform, eller Ruby on Rails.

Oracle vil som vanlig ikke kommentere påstandene.

Enterprise