Kaller Vista en misforstått kunstner

Kaller Vista en misforstått kunstner

Windows 7-bedrifter kommer fra XP. Vista-brukere blir der de er.

En runde i bransjen viser at Vista fortsatt er en populær Windows-versjon, med femten til tjue prosent bruk i bedriftsmarkedet. Dette er godt dobbelt av hva Windows 7 har i samme marked per i dag. Og det er langt fra sikkert at Vista-andelen vil gå med. Overgangen vil komme fra Windows XP.

- Windows Vista var forut for sin tid og litt misforstått, i likhet med mange store kunstnere. Faktum er at Vista er en fantastisk god OS-plattform som fikk mye kritikk like etter lanseringen. Men problemer med drivere til maskinvare og oppdaterte versjoner var langt på vei fikset etter service-oppdateringene. Overgangen til Vista de siste 12-18 månedene før Windows 7 var høy, til tross for finanskrise, poengterer John Henrik Andersen.

Han er direktør for Windows-klienter for bedriftene i Microsoft i Norge.

15-20 prosent

Han mener at bedrifter valgte å gå til Vista fordi oppgraderingsbehovet meldte seg etter hvert som bruken av it endret seg. Windows XP var designet med bakgrunn i bruksmønsteret ved årtusenskiftet. Bare endringer i bruk av Internett og mobil bruk alene krever en annen type operativsystem, og Vista var designet for dette. Målinger av OS-plattform viser også 15-20 prosent Vista hos bedriftene, mens Windows 7 har rundt syv-åtte prosent.

- Bare introduksjonen av bærbare pc-er som vanlig pc-type i bedriftene krevde annen sikkerhet, bruk og administrasjon, understreker Andersen.

Bedrifter som bruker Windows XP får også en ny utfordring til sommeren, da den utvidete serviceoppdateringsstøtten tar slutt for XP. Bedrifter som fortsetter med XP, vil miste vesentlige deler av vedlikeholdsstøtten. Gartner hevder at XP er forlatt av bedriftene innen 18 måneder.

Kommer etter

De som velger å gå til Windows 7 fra Vista vil ikke ha en så stor overgang som de som skifter fra XP.

- Om man har etablert rutiner og skripter for å rulle ut Windows Vista, skal det små justeringer til før man kan rulle ut Windows 7 i samme sett. For mange bedrifter med Vista vil det være en effektiv måte å forlenge levetiden til innkjøpt maskinvare etter en stund, siden Windows 7 har lavere maskinvarekrav enn Vista. De fleste har også en vedlikeholdsavtale for lisenser som gjør at skifte av Windows-plattform i seg selv ikke innebærer økte lisenskostnader, understreker Andersen.

Utfordringen vil være å gjøre forarbeidet rett. Vellykket migrering til Windows 7 består av god informasjon til brukerne, og god orden i egne sysaker. Brukere som vet hva som kommer i forkant og har fått se nytt grensesnitt og ny bruk, bidrar til smertefri migrering. Bedrifter som også skaffer seg oversikt over maskinvare og programvare som er i bruk, får færre problemer. Da kan testing unnagjøres og oppgraderinger foretas. Og oversikt over programvare som er i bruk er uansett en fordel for å spare penger på unødvendige lisenser, lokker Andersen.

Vista står, mens XP forgår. Les mer på neste side!

Les om:

Enterprise