Kamp om Midtens rike

Kamp om Midtens rike

Før i tiden fikk vi silke og raketter. Nå er det et spørsmål om hvem som gir de mest silkeglatte sammenkoblingstjenestene.

Kineserne kaller landet sitt for Zhõngguó, vanligvis oversatt til Midtens rike. Deres teknologi har påvirket utviklingen gjennom mange hundre år.

Nå er det vestens teknologi som påvirker utviklingen. Midtens programvare skal skape grunnlaget for fremtidens forretningsprosesser. Den nordiske modellen med en blanding av to tilnærminger vil være spennende i Midtens rike. Egenutviklet og Open Source er stikkordene.

Oracles forsøk på oppkjøp av BEA er et ledd i å posisjonere seg som den mest avanserte leverandøren av Midtens programvare. Målet er å skape en aktør som ingen kan overse, for databasen frister ikke slik den gjorde.

Derfor gjelder det å ha den mest omfattende teknologien for prosesser som dynamisk, fleksibelt og øyeblikkelig kan tilpasses nye krav.

For tolv år siden var databaser strategisk. Computer Associates, Digital, IBM, Informix, Ingres, Microsoft, Oracle, Software AG, Sybase og Tandem sloss om kundenes gunst. Ny funksjonalitet var gode salgsargumenter.

Professor Michael Stonebraker lanserte ideer som ble bakt inn i databasene. Transaksjonsdata i kombinasjon med geografiske data er ett eksempel.

Ikke alle de gjenværende konkurrentene har de samme finessene, men få blir oppglødd av databaseforbedringer.

Analysestrukturer, geografiske data og XML er noen av dagens fortrinn, men klyngeteknologi er sjelden øverst på listen over nye databasekrav.

Spesialistkrav

Effektivere og mer fleksible databasestrukturer er nødvendig, men det er krav fra spesialister. Bedre sikkerhet og ytelse er det eneste forretningssiden krever av dagens databaser.

Oracle er synonymt med databaser. Deres baser brukes i flest tilfeller selv om IBM prøver å gjøre Oracle rangen stridig med sitt grep på store kunder.

Microsofts SQL Server og .Net vil i løpet av de neste fem årene få større betydning, i takt med pc-generasjonens inntog som beslutningstagere.

Oracle og IBM må derfor ha teknologi som skaper interesse hos flere enn utviklerne.

Teknologien i Fusion er bra, men foreløpig ikke fremragende. Derfor trenger Oracle mer påfyll. BEA kan bidra, enten direkte eller med kompetanse.

For Midtens rike som omfatter all programvare for å effektivisere forretningsapplikasjonene, er strategisk. Applikasjonstjenester legger grunnlaget for realisering av nye kundetilbud på en rask og effektiv måte.

Oracle vant databasekrigen. Mange konkurrenter er blitt borte. Nå ser Oracle at kampen om Midtens rike må vinnes.

Får Oracle lov å kjøpe BEA, den siste store uavhengige programvareleverandøren? Sannsynligvis sier ikke konkurransemyndighetene noe. Det er fortsatt konkurranse.

Skal Oracle få Bea?

Men en rekke andre it-selskaper bør vurdere om de skal la Oracle kjøpe BEA. Riktignok er ikke prisen endelig fastlagt, men BEAs største aksjonær Carl Icahn som har kjøpt seg opp i påvente av et slikt tilbud, jubler.

Med sitt oppkjøp av Business Objects har SAP liten mulighet til å gape ytterligere, selv om SAP virkelig kunne trenge BEA.

Hewlett-Packard må igjen vurdere om de bare skal være gode på administrasjonsprogramvare. Oppkjøpet av Bluestone for noen år siden tilsa at de en periode konkurrerte om Midtens rike.

IBM vil ha samme interesse som Oracle, bli kvitt en konkurrent og utnytte det beste i teknologien. BEA og IBM har sammenfallende ideer om bruk av teknologi fra Web 2. Men IBM har ikke for vane å konkurrere om oppkjøp.

Hvem andre? Naturligvis burde Sun kjøpt BEA, men Sun har ikke råd. Også noen av de japanske it-leverandørene burde derfor ha interesse, eksempelvis Fujitsu og Hitachi, for de japanske it-leverandørene synes mindre og mindre.

Det er tvilsomt om noe koreansk selskap vil. De har ingen kultur med it-leveranser til store konsern.

Hva så med kundene? De kan ta det med ro. Oracle har ikke som strategi å fornærme sine kunder. Fortsatt eksisterer det kunder som bruker Digitals relasjonsdatabase RDB. Peoplesoft har fått nye kunder etter at Oracle kjøpte selskapet.

Les om:

Enterprise