KDE ute i versjon 4.0

KDE ute i versjon 4.0

Den nye generasjonen av det populære grafiske brukergrensesnittet for Linux er klar.

K desktop enviroment, eller KDE, er et fritt skrivebordsmiljø og en fri utviklingsplattform bygd på norske Trolltechs Qt-verktøy som kjører på de fleste UNIX-platformene, inkludert Linux, BSD og Solaris.

KDE 4 fremstår som betydelig mer attraktivt enn det vi ser i KDE 3.5. Ikoner så vel som vinduer har blitt mye flottere og ligger mer på nivå med Mac OS X.

Raskere, penere, bredere

Blant de viktigste oppdateringene i versjon fire er en mer effektiv minnehåndtering som skal gjøre systemet 20-30 prosent raskere i forhold til KDE 3.5.x.

En ny multimedia API ved navn Phonon er også på plass. Denne er laget for å gjøre KDE 4 uavhengig av andre rammeverk for mediehåndtering, som for eksempel GStreamer eller Xine, samt å gjøre API-en mer stabil.

Systemet inneholder også et verktøysett ved navn Plasma som gir støtte for små skrivebordsprogrammer - eller widgets - som vi også finner i Mac OS X og Vista.Etter skjermdumpene å dømme er det tydelig å se at KDE 4 er en seriøs utfordrer i kampen om de mest estetisk tiltalende brukergrensesnittene. Se større bilde her.

Overgangen til versjon fire vil dessuten forenkle støtten for andre plattformer, som Windows og Mac OS X. Ett av de overordnede målene med KDE 4 er nettopp å viske ut skillene mellom de ulike operativsystemene.


Større bilde her.

Har du lyst til å se hvordan systemet oppfører seg i praksis kan du laste ned en openSUSE-basert LiveCD.

Du finner også mer informasjon om nyhetene hos KDE.org

LES OGSÅ: 10 grunner til å velge Linux

Les om:

Enterprise