Kina har verdens raskeste maskin

Kina har verdens raskeste maskin

Kupper kåringen over verdens kraftigste superdatamaskiner.

Med sine 2,67 petaflops troner Tianhe-1A øverst på den halvårige rangeringen fra top500.org over verdens kjappeste superdatamaskiner.

Les mer om supermaskinen her:

Kina med grafisk superdatamaskin

Det er første gang Kina topper listen over verdens kjappeste superdatamaskiner, og Tianhe-1A fra Tianjin National Supercomputer Center skyver dermed U.S. Department of Energys Cray XT5 Jaguar i Oak Ridge ned på andreplass. Det amerikanske energidepartementets har ligget på topp de siste seks årene, men systemet yter "bare" 1,7 petaflops.

Norge inne med tre maskiner

Kinesernes inntreden kommer tilsynelatende brått på. Ryktene om det nye systemet ble først kjent i en reportasje i The New York Times for en måned siden, men det gjenstår å se om amerikanerne nå blar opp for å gjenerobre førsteplassen. Det ligger mye prestisje i disse listene, og den amerikanske stoltheten rager som kjent høyt. En ting er sikkert, listen står ikke stille.

Det forventes for eksempel at energidepartementets nasjonallaboratorium Lawrence Livemore skal avduke et IBM Sequoia-system i 2012 som vil yte over 20 petaflops, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Så over til det alle nordmenn lurer på: Første norske maskin dukker opp på 253. plass, med 40,59 teraflops. Det er Universitetet i Bergens Cray XT4 fra 2008. Vår neste representant ligger på 361. plass, med 35,29 terraflops. Maskinen tilhører Statoil og leverandør er HP. Universitetet i Tromsø ligger på 456. plass med 31,86 teraflops levert fra HP.

Svenskene best i skandinavia

Vi må se oss slått gul og blå av våre naboer i øst, det svenske forsvaret kommer på 67. plass med sine 102,8 teraflops fra HP. Svenskene har også 100. plass med Kungliga Tekniska högskolan 75,12 teraflops fra Cray – et institutt som også kommer på 123. plass med sitt Dell-system på 61,76 teraflops. Svenskene dukker også opp på 180. plass, 189. plass og 386. plass.

Finland har første maskin på 98. plass (Center for Scientific Computing, 76,51 terraflops fra Cray), Danmarks bestemann ligger på 182. plass (46,74 teraflops fra HP).

Det er HP og IBM som dominerer lista som leverandører. IBM har 200 av systemene, HP 158. Av prosessorer, er det Intel som dominerer lista med totalt sett 406 systemer med Intel-brikker – en nedgang på to systemer sammenlignet med juni. AMD har 57 systemer. 28 av oppsettene på lista bruker også grafikkprosessorer for regnekraft.

Les om:

Enterprise