Kina med grafisk superdatamaskin

Kina med grafisk superdatamaskin

Nvidia får æren for at Tianhe-1A er verdens kraftigste supermaskin.

Kina har ambisjoner. De har sett seg lei av at amerikanske superdatamaskiner støttet av forsvaret dominerer toppen av listen av verdens fem hundre kraftigste datamaskiner.

I juni var den amerikanske Jaguar ved Oak Ridge National Laboratory verdens kraftigste med sine 1,76 Petaflop (1,76 millioner milliarder desimaltalls beregninger per sekund).

Men i løpet av fjorten dager får vi vite hvem som har den kraftigste datamaskinen i verden.

Norge figurer lavt ned på listen over de største maskinene. I juni var det bare maskinene ved universitetene i Bergen og Tromsø som var på listen. Kinas Nebulae i Shenzhen var da på andreplass.

Førti prosent mer

Tihane-1A har en ytelse på 2,5 Petaflop. Det er førti prosent mer enn verdensledende Jaguar. For å oppnå dette har den kombinert to typer prosessorer, generelle Intel-prosessorer og grafikkprosessorer fra Nvidia. Grafikkprosessorene tar seg av en rekke desimaltallsberegninger, bearbeidinger som kan skje i parallell. Det skyldes Nvidias grafikkprosessor Tesla M2050 med 448 beregningskjerner.

Med 7.168 Tesla grafikkprosessorer har Tihane-1A teoretisk mye større kapasitet enn målingen, men det er ikke mulig å få matet alle de 3,2 millioner grafikkjernene med uavhengige data samtidig.

Kombinasjon

Også Nebulae benytter en kombinasjon av generelle prosessorer, CPU, og grafikkprosessorer, GPU.

I tillegg til grafikkprosessorene benytter Tihane-1A 14.336 Intel Xeon prosessorer, hver med seks prosessorkjerner som tilsvarer 86.016 beregningsenheter.

Også Tihane-1A har forsvaret som støttespiller. Den er utviklet China National University of Defence Technology.

Ambisjoner

Men også Norge har ambisjoner. Statoil er i ferd med å bygge opp et datasenter med en rekke tungregnemaskiner.

Ved Universitetet i Oslo har man også tanker om å kombinere generelle prosessorer med grafikkprosessorer. Det gir mye ytelse uten for høye kostnader.

- Vi har et mål på 1 Petaflop, uttalte Lars Oftedal, it-direktør ved USIT, Universitetet i Oslos it-senter.

I dag har tungregnemaskinen i Oslo en brøkdel av ytelsen. I løpet av en måned vil Oftedal få en ny mindre tungregnemaskin som benytter Numa-teknologi for bearbeiding.

Det gir et spennende alternativ for en rekke vitenskapelige beregninger. Ytelsen på denne teknologien som er utviklet av norske Numascale skal første gang demonstreres ved tungregnekonferansen i New Orleans i november.

Les om:

Enterprise