Kina viser supermaskinmuskler

Kina viser supermaskinmuskler

Har nå verdens nest beste superdatamaskin. Norge ligger langt bak.

Nebulae er navnet på superdatamaskinen som har gitt Kina en andreplass i listen over verdens kjappeste datamaskiner. Maskinen er laget av Dawning og holder hus i Kinas nasjonale superdatamaskinsenter i Shezhen, og kombinerer Nvidia-grafikkort med Intel Xeon-prosessorer for å oppnå sin superhastighet på 1,27 petaflops.

Kineseren klarte imidlertid ikke å slå amerikanske Jaguar, som brukes i energidepartementet. Den holder seg på førsetplass med sine svimlende 1,76 petaflops.

Grafikkinteresse

Nebulae på sin side er den tredje datamaskinen som bryter petaflop-barrieren. Helt konkret består den av en kombinasjon av Nvidia Tesla C2050 og Intel Zeon X5650 firekjernede prosessorer. Teoretisk sett skal doningen kunne strekke seg opp til 3 petaflops, som i så fall ville vært en ny verdensrekord, ifølge superdatamaskintopplistens skaper Top500.org.

Jaguar, som er en Cray XT5-HE med AMD sekskjerners Operton-prosessorer, har en teoretisk topp på 2,3 petaflops.

Interessen for superdatamaskiner som også drar nytte fra farten i grafikkprosessorer, slik som hos Nebulae, er en økende trend. Grafikkprosessorene er spesialiserte ekstraprosessorer som er kjappere en tradisjonelle prosessorer på enkelte oppgaver. For eksempel er det noe Tokyos institutt for teknologi sier de jobber med. Maskinen Tsubame 2.0, produsert av HP og med Intels siste serverbrikker kombinert med Nvidia-grafikkort, skal kunne gi dem 2,4 petaflops.

Vi slås av svensker og finner

Kina har nå 24 superdatamaskiner på lista, det samme som Tyskland. Både USA, Storbritannia og Frankrike har flere inne. Norge har på sin side to.

Vi innehar 160. plassen, med Universitetet i Bergens doning på 40,59 terraflops, og Universitetet i Tromsø ligger på 278. plass med sine 31,86 terraflops.

Svenskene har åtte maskiner på lista, og fire av disse slår oss. Svenskene ligger på følgende plasseringer: 50, 76, 88, 122, 342, 382 og 470. Danskene slår oss også på antall, men ikke på plassering. De ligger på 345., 448. og 449. plass. Finland er inne på 74. plass, 400. plass og 432. plass.

Les om:

Enterprise