Kindle skjermes fra Microsoft-søksmål

Kindle skjermes fra Microsoft-søksmål

Amazon.com betaler Microsoft en hemmelig sum i ny patentavtale.

Patentavtalen mellom de to ble inngått mandag, og vil gi selskapene tilgang til hverandres patentportefølje og vil gjelde et bredt spekter av produkter og teknologier, ifølge Microsoft.

Blant annet vil avtalen medføre at Amazons ebokleser Kindle skjermes mot patentsøksmål. Kindle bruker dags dato enkelte komponenter basert på åpen kildekode og kjøres ved hjelp av Linux-servere. Disse serverne blir også skjermet fra patentsøksmål fra Microsoft.

Har truet Linux

Microsoft har tidligere påstått at Linux og annen åpen kildekode-programvare bryter hundrevis av sine teknologipatenter, noe som har hisset på seg åpen kildekode-forkjempere, særlig fordi Microsoft ikke har gått ut med hvilke konkrete patenter de mener brytes.

Microsoft har imidlertid tidligere saksøkt GPS-selskapet Tomtom for å bryte åtte patenter, hvorav tre relatert til Tomtoms implementering av Linux. Enden av visa ble at Tomtom betalte seg ut i et forlik.

Dette slipper i alle fall Amazon, og Kindle kan dermed leve et bekymringsfritt liv i forhold til Microsoft. Microsoft har også skrevet patentavtaler med selskaper som Novell, LG og Fuji Xerox i samme henseende.

Patentavtale

Mandagens avtale med Aamzon.com vet man ikke mye om, da den er konfidensiell. Det er på det rene at den er en del av et bredt lisensieringsprogram for «intellektuell eiendom» som Microsoft startet i 2002.

Programmet er ment å gi andre selskaper adgang til Microsofts forskning, utvikling og patenter. Mer enn 600 slike avtaler har blitt inngått siden 2002.

Enterprise