Kjøp din egen supermaskin

Kjøp din egen supermaskin

Superdatamaskiner er vanligvis ufattelig dyre. Nå lanserer Dell en billigmodell for massene.

Begrepet psc kan snart bli en realitet på lik linje som pc. Dell har lansert en «personal supercomputer», altså en personlig superdatamaskin, ment for folk flest.

Den skal være 250 ganger raskere enn en gjennomsnitts-pc, og vil ligge på rundt 40.000 norske kroner i pris. Dermed er den såpass dyr at den nok forblir et produkt for spesielt interesserte, men prisen er uansett snøfnugg på Josterdalsbreen sammenlignet med hva en vanlig superdatamaskin med lignende kapasitet totalt sett koster.

Masseproduseringsambisjoner

Maskinen ble sluppet på markedet i USA allerede i januar og er i første omgang ment for vitenskapsfolk, forskningsmiljøer og universiteter. Men Dell er klar på at de snarlig ønsker å masseprodusere modellen og selge den til det generelle konsumentmarkedet, melder The Times.

Det er selskapet Nvidia som står bak selve teknologien. Mens superdatamaskiner til nå har vært noe som har kostet mangfoldige millioner både i innkjøp og drift, og som har bestått av en massiv klynge med av tusenvis av maskiner, ser Dells Tesla-baserte modeller ut som pc-en folk allerede har i hjemmet.

Teknologien baserer seg på innovative «grafikkprosesseringsenheter» - et teknologisk gjennombrudd ifølge selskapet.

- Omtrent alt du kan gjøre på en pc som tar tid kan akselereres med denne. Disse superdatamaskinene kan forbedre tiden det tar å prosessere informasjon med 1000 ganger, konstaterer sjefsforsker David Kirk i selskapet.

Ikke eneste

Dell er blant de første som tilbyr «rimelige» superdatamaskiner til «skrivebordsbruk», men de er ikke alene. I august i fjor meddelte Cray at de ville selge en superdatamaskin, kalt CX1, for rundt 170.000 norske kroner - altså en del dyrere enn Dell sin. Den bruker samme Nvidia-prosesssorer, Tesla C1060 , som Dells maskin gjør.

Hvem av Dell og Cray-maskinene som er kvassest, har Computerworld.no i denne omgang ikke gjort noen komparativ analyse av. Når alt kommer til stykket, avhenger det av hvor mange prosessorer det er snakk om.

Hver C1060-klynge skal visstnok levere én teraflop kapasitet på det beste.

Også andre, mindre anerkjente, leverandører leverer personlige superdatamaskiner med C1060. Du kan også bygge din egen, til en kostnad av rundt 60.000 norske kroner ifølge Nvidias beregninger .

For mer detaljer om C1060, les her.

Les om:

Enterprise