Klar for å bli Linux-bruker i 2013?

Her er begrunnelsene for hvorfor du bør skifte til Linux – nå.

Publisert Sist oppdatert

Selv om det kan innebære en del fikling å få lagt inn Linux på en pc, kan dette være en grei pris å betale for å slippe den omfattende opplæringen som trengs for å bli fortrolig med alt det nye i Windows 8.

PC World, vår amerikanske søsterpublikasjon, har kommet opp med fem gode grunner til at engasjerte pc-brukere bør vurdere overgang til Linux akkurat nå. Mens vi venter på fem gode grunner til at man bør holde seg til Windows, bringer vi disse tipsene videre:

1. Windows 8

Windows-brukere har i mange år kunnet glede seg over å befinne seg i velkjente omgivelser uten store forandringer fra versjon til versjon av operativsystemet. Dette har endret seg drastisk med Windows 8.

Windows-brukere som oppgraderer til Windows 8, befinner seg plutselig i et grensesnitt designet for mobil anvendelse der pc-brukere er havnet i baksetet, uten den velkjente Start-knappen, og overgangen er neppe enkel for en del av dem.

Linux, og særlig Ubuntu-versjonen, tilbyr nå et mye mer komfortabelt alternativ.

2. Noe for enhver smak

Noe av det som særmerker Linux, er valgfrihet. Dette gjelder ikke bare for valg mellom en rekke forskjellige Linux-distribusjoner, men også hva slags skrivebordsmiljø du foretrekker.

Det er ingen operativsystem-produsent som dikterer hvordan skrivebordet på pc-en din skal se ut. Isteden kan du tilpasse opplevelsen stort sett så mye du lyster. De som liker Ubuntu, men ikke er fornøyd med Ubuntus nye standard-brukergrensesnitt, Unity, kan velge et annerledes brukergrensesnitt, dersom de ønsker det.

3. Suveren sikkerhet

Ettersom Windows har så mange brukere, er operativsystemet beryktet for å tiltrekke seg dem som sprer virus og annen skadeprogramvare. Mac OS kommer nå etter for fullt.

Linux er derimot berømt for sin overlegne sikkerhet. Det er ingen tilfeldighet at sikkerhetseksperter ofte anbefaler Linux til sårbare applikasjoner som for eksempel nettbank. For dem som er særlig opptatt av sikkerhet, finnes det faktisk egne Linux-distribusjoner som er ekstra sikre.

4.Beskjedne krav til utstyret

Windows-økosystemet blir ofte omtalt som en tredemølle som tvinger brukerne til stadig å oppgradere maskinvaren til å være på linje med kravene som programvaren stiller til enhver tid.

Med Linux er det praktisk talt omvendt. Faktisk har Linux i mange år vært kjent for å kunne kjøres uten problemer selv på eldre pc-er og på pc-er med lav ytelse.

Kanskje det hadde vært OK å kunne bruke maskinvaren litt lengre og isteden bruke de innsparte pengene på noe annet?

5. Åpen og gratis

Sist, men ikke minst er det et faktum at Linux er helt gratis og ikke styrt av noen som helst slags lisensrestriksjoner. Du kan laste ned, bruke og tilpasse Linux som du vil uten fare for å pådra deg leverandørenes vrede. Du står med andre ord fritt til å gjøre operativsystemet til ditt eget.