KVM over 10 Gigabit

KVM over 10 Gigabit

Fjernstyring av datasystemer er mer enn kabling. Nå er TCP/IP, virtualisering og arbeidsstasjoner på bakrommet «hot topics».

KVM-over-IP innenfor drift og vedlikehold for serverrom blir mer og mer vanlig. Altså at eksisterende kabling og nettverksutstyr kan benyttes til fjernkontroll fordi TCP/IP brukes som bærer av signalene. Mer fleksibilitet, mange flere muligheter.

For eksempel fra egen pc eller hjemmekontor. Det forteller Trond Svendsen i Black Box Norge til Nettverk & Kommunikasjon.

KVM-svitsjene fra Black Box med KVM-over-IP benytter ofte protokollen VNC til å håndterer KVM-signalene. Fordelen med Virtual Network Computing er at den ikke koster noe – den er i åpen kildekode, og er dermed til stede på en rekke plattformer. Ulempen ved VNC har vært at den ikke har noen sikkerhet innebygget.

– Alle våre KVM-over-IP produkter har AES 128, RSA 2048, SSL eller SSL2, så sikkerhet er det, i tillegg til den sikkerhet som bedriftene ligger har i sine VPN- og VLAN-oppsett, sier Svendsen.

En vesentlig fordel med å kjøre KVM over TCP/IP er at du kan nå en server selv om operativsystemet ikke er lastet eller av andre grunner ikke svarer normalt. Fjernstyring kan skje helt ned på BIOS-nivå. Hvis KVM-svitsjen samtidig er koblet sammen med strømsvitsjer har du full kontroll til å foreta omstart på servere om nødvendig.

10 Gigabit sanntid

Den nyeste enheten innen KVM over IP fra Black Box heter ServSwitch DTX HD, som håndterer DVI med to skjermer, USB og audio over IP. Den håndterer DVI-signaler til to skjermer med oppløsning på 1920 x 1200. Når du skal kjøre to skjermer i full HD-oppløsning krever det båndbredde, og Black Box anbefaler i løsninger som dette å legge opp egne KVM-nettverk med minst en gigabit per sekund, men foreslår gjerne å legge opp til 10 gigabit per sekund.

Les også: Sparer plass og øker produktiviteten

– Dette er selvsagt ikke noen løsning for håndtering av vanlig it-drift, men beregnet for kontrollrom og operasjonsrom hvor sanntidsdata skal håndteres, sier Svendsen.

ServSwitch DTX HD kan dessuten kombineres med en egen kontrollboks som gjør systemet om til en matrise hvor du kan velge hvilke sendere du ønsker å koble deg mot. Dette gir stor fleksibilitet fordi du kan holde kabling til et minimum samtidig som trafikken kan gå gjennom LAN-komponenter. Du får en-til-en-forbindelser som om du skulle være direkte kablet.

Virtualisering og fjernboot

Leteng tilbyr KVM-løsninger fra Avocent, som for et par år siden kjøpte opp programvareselskapet Landesk. Et resultat av oppkjøpet er administrasjonsprogramvaren DSView.

– Med DSView får du tilgang til både fysiske og virtuelle servere i samme verktøy. Avocent har en rekke koblingsbokser mot forskjellige systemer som også kan håndteres i samme grensesnitt, forteller Borgar Kristiansen i Leteng.

Når du skal håndtere servere, er det fint å kunne jobbe med dem helt ned på BIOS-nivå. Men dersom du ønsker å installere for eksempel patcher fra en cd eller minnepinne som befinner seg hos deg og ikke hvor serveren står? Minicom KVM IP Gateway USB kan være svaret på det. Utstyrt med «virtual media» gjør den lokalt tilkoblede datamedia tilgjengelig for den fjernstyrte maskinen.

KVM benyttes til mer enn it-drift og kontrollrom. Det blir stadig vanligere å plassere arbeidsstasjoner et annet sted enn hvor brukerne befinner seg, og bare utstyre dem med skjerm, tastatur og mus. En viktig driver er arbeidsmiljø hvor det ikke er ønskelig med viftestøy og støvpumpende maskiner.

Sikkerhet er en annen årsak, for eksempel i passkontroll er det lite ønskelig å ha selve datamaskinene med sensitive data nær publikum. Skoler og andre virksomheter kan ønske å beskytte seg mot tyveri ved å ikke sett ut selve maskinene. Men det er jo også en beskyttelse mot at skadelig programvare kommer inn via usb-medier.

KVM
Står for «keyboard, video, mouse» og betegner i utgangspunktet utstyr som gjør at du får tilgang til en annen maskins skjermbilde, mus og tastatur. Og da gjerne en server på et datarom mens du selv sitter et stykke unna. I sin enkleste form består en KVM-løsning av to enheter: En som kobles til fjernmaskinens utganger for tastatur, skjerm og skjerm og som er koblet sammen med en annen enhet hvor operatøren er tilkoblet med fysisk tastatur, skjerm og mus. Mellom enhetene overføres signalene for eksempel ved hjelp av usb-kabel, spesielle kabler eller etter hvert alminnelig nettverkskabling og eksisterende lokalnett.

Les om:

Enterprise