- Lag to it-budsjetter

- Lag to it-budsjetter

GARTNER SYMPOSIUM: It-avdelingen bør lage et skyggebudsjett for dårligere tider, mener Gartner. Men ikke fortell det til ledelsen.

CANNES: It-sjefen bør forberede seg på at økonomiske nedgangstider kan treffe it-bransjen allerede neste år, advarer analysebyrået Gartner.

Den globale uroen i finansmarkedene og påfølgende økonomisk usikkerhet gjør at it-sjefene bør forberede seg på fremtidige kutt ved opprette et ”skyggebudsjett”, mener Gartners globale forskningssjef Peter Søndergaard.

- Man bør ha et budsjett for den ventede veksten, men også forberede en plan for nedgangstider. It-sektoren vil bli påvirket på lik linje med andre bransjer, sa Søndergaard under ITxpo i Cannes.

Gartner spår ingen global økonomisk resesjon, men en ”hardere myk landing” enn analytikere tidligere har ventet.

It-budsjettene økte i gjennomsnitt med magre tre prosent i 2007, og neste år har Gartner-analytikerne spådd en vekst på fem prosent. Økonomiske nedgangstider vil imidlertid føre til lavere it-budsjetter, muligens også lavere enn tre prosent, som i realiteten betyr negativ vekst, når man justerer for inflasjon og økte lønnskostnader.

Det vil imidlertid ikke være en god idé å fortelle ledelsen om reserveplanen, mener Søndergaard.

- Å presentere to budsjetter for ledelsen er det samme som å si at du kan gjøre den samme jobben for mindre penger. Da vet du hva som vil skje. Å lage to budsjetter er kanskje å gå for langt, men man bør ha en konkret plan, mener Søndergaard.

LES OGSÅ: De 10 viktigste it-strategiene

Nedgangstider er imidlertid ikke ensbetydende med å trykke på bremsene og bruke mindre penger. Bedrifter som er villig til å ta sjanser og satse på innovasjon, kan utnytte andres ulykke til sin fordel.

- De smarte bedriftene vil utnytte en eventuell nedgangstid til å effektivisere og optimalisere driften. Business process management er et av flere stikkord til hvordan man kan utvikle seg uten å bruke mye penger, sa Søndergaard.

Gartner råder bedrifter til å øke sin produktivitet og effektivitet ved å automatisere virksomhetens prosesser, gjerne kalt Business Process Management (BPM).

LES SAKEN HER: Seks steg til BPM

Les om:

Enterprise