Langt steg frem for semantisk web

Langt steg frem for semantisk web

Ny spørringsteknologi fra World Wide Web Consortium skal få fart på den semantiske weben.

Konseptet semantisk web har blitt omtalt i flere år allerede, uten at oppmerksomheten har vært overveldende blant andre enn de spesielt interesserte. Nå ønsker organisasjonen World Wide Web Consortium (W3C) å gi konseptet ytterligere slagkraft ved å publisere spørringsspråket SPARQL (uttales ”sparkle” på engelsk), melder Infoworld.

Semantisk web handler om et intelligent web, som ved hjelp av teknologiene RDF (Resource Description Framework) og OWL (Web Ontology Language) vil kunne behandle metadata som igjen vil sørge for en smart strukturering av ustrukturerte data. Datamaskinen skal rett og slett på egen hånd forstå innholdet på nettsidene.

LES OGSÅ: Nordmenn vil revolusjonere internett-bruken

Ifølge W3C vil SPARQL gjøre det mulig for folk å fokusere på hva de ønsker å vite, fremfor hvilken databaseteknologi som ligger bak eller hvilket dataformat som brukes for å lagre dataene.

- En måte å forestille seg den semantiske weben på, er å se på hele weben som én stor database, sier W3C-representant Ian Jacobs.

I et intervju med Builder UK i fjor, sa world wide web-oppfinner Tim Berners-Lee at SPARQL vil komme til å spille en viktig rolle for fremtidens web.

- SPARQL kommer til å forandre mye, fordi bak en SPARQL-server kan du plassere enorme mengder eksisterende data som igjen kan benyttes av den semantiske web, sa han.

Les mer om SPARQL her .

Les om:

Enterprise