Larry vil bli skyenes konge

Larry vil bli skyenes konge

Den tidligere skyskeptikeren Larry Ellison satser tungt på at Oracle skal bli den største skyleverandøren i verden.

Allerede før Larry Ellison offisielt åpnet Oracles store årlige arrangement i San Francisco, var det klart at årets Openworld er helt i skyens tegn.

Den egentlige starten av Oracles sky-initiativer gikk imidlertid av stabelen allerede under fjorårets konferanse, da selskapet lanserte Fusion Applications og Fusion Middleware, men det er under årets arrangement at selskapet virkelig tar steget opp i skyene. Under sin åpningstale avduket Larry Ellison fire nye tjenester og produkter for skyen.

- Nå legger vi Cloud Computing inn i vår produktportefølje, sier han, ifølge Computersweden.

Uvanlig åpne

Computerworlds svenske søstertidsskrift skriver at Oracle har vært uvanlig åpne om hva som vil skje under Openworld, også før den gigantiske konferansen startet. For to uker siden avslørte Larry Ellison at en ny versjon av Oracle database vil bli lansert, men uten å gi noen flere detaljer utover at den er konstruert for cloud computing.

Under åpningstalen var det nettopp den nye databaseversjonen, 12c, som fikk mest applaus. Den nye databasen gjør det mulig for flere selskaper til å dele en databaseinstallasjon.

- Det er verdens første database for flere brukere, sa Larry Ellison.

Nytt fra Oracle:

Oracle IaaS

Oracle er allerede verdens største plattformleverandør med sine databaser, og i fjor ble også Fusion Middleware presentert som selskapets SaaS-tjeneste. Nå lanseres også en ny infrastrukturtjeneste som kan brukes til både privat og offentlige skytjenester. Dette gjør at Oracle kan konkurrere med alle komponentene i den skybaserte verdikjeden.

Oracle Private Cloud

En privat skytjeneste lanseres. Tidligere måtte Oracles kunder kjøpe maskinvare for å kjøre private skytjenester. Snart kan kundene la Oracle drifte en "private cloud"-tjeneste. Ifølge Larry Ellison er Oracle Private Cloud laget for å følge etablerte industristandarder hvor alt er utviklet enten i Java eller SQL.

Oracle Database 12c

Ifølge Oracle er den nye versjonen av databasen verdens første container-database. Den største nyheten er at flere brukere kan dele samme database og det sparer både energi og penger. Ifølge Larry Ellison bruker databasen kun en sjettedel av systemressursene i forhold til en vanlig database, men kjøre fem ganger så mange databaser.

Oracle Exadata X3

Det har gått rykter om en ny versjon av databasemaskinen Exadata, og nå er det offisielt. Exadata X3 er et skikkelig løft med totalt 26 terabyte med DRAM- og cachende flashminne. Flashminnet støtter også komprimering av data opptil ti ganger, noe som betyr at opptil 220 terabyte med data kan lagres. Exadata X3 skal ikke koste mer enn forgjengeren.

Enterprise