Lenny på gata

Lenny på gata

Debians nye Linux-distro er sluppet i offisiell utgave. Nå også med Live-funksjon.

Lenny, eller Debian 5.0 om du vil, ble sluppet i løpet av helga. Dermed er forrige utgave, Etch fra april i fjor, skvist ut i kulda – selv om versjonen blir støttet helt til 2010.

Lenny, basert på kjerne 2.6.26, har tatt 22 måneder å utvikle. Det som er nytt i Lenny, i tillegg til hauger av oppdatert programvare naturligvis, er blant annet støtte for minibærbare, særlig Asus Eee.

Det er også lagt til støtte for Marvells Orion-plattform, brukt av mange lagringsenheter. Det er utover dette mange forbedringer med tanke på sikkerhet, sier Debian i en pressemelding.

Stort arkiv

Systemet kommer på totalt hele 31 cd-er eller fem dvd-er om du vil ha alt nedlastet. For de av oss som har blueray, blir det sluppet en egen versjon her med hele arkivet på én disk. Såpass mye plass tar det når 23.200 pakker tilgjengeliggjøres.

Systemet kan lastes ned på en rekke forskjellige måter, for eksempel via torrent, ftp og http. Les mer her.

Men har du internett, kan du vel så gjerne bruke Netinsatall-cd eller minnepinne for å installere systemet.

Det finnes også live-images, som kan lastes på for eksempel minnepinne eller cd om du ønsker å teste systemet uten å installere det.

Dedikert til utvikler

Av grafiske systemer leveres Debian med en hel horde muligheter, men dog med Gnome 2.22.2 som standard. Den tilgjengelige KDE-varianten i Lenny er 3.5, og altså ikke 4.2 som er den ferskeste fra KDE sin side. På X-fronten inkluderes også X.Org 7.3 som skal gi autokonfigurering for de fleste systemer.

Versjonen er dedikert til Debian-utvikler Thiemo Seufer som døde desember i en bilulykke i desember i fjor.

Enterprise