Lervik: - Endelig forstår verden oss

Lervik: - Endelig forstår verden oss

Verden har endelig innsett at søk blir den viktigste måten å finne igjen og strukturere informasjon på, hevder Fast-sjef John Markus Lervik.

I løpet av 2007 vil tamerikanske borgere bruke mer tid på internett enn på tv-titting.

Det er det amerikanske analyseselskapet Jupiter som presenterte disse tallene tidligere i vinter.

- Slike tall viser hvilke utfordringer eksempelvis medieselskap står overfor, sier Mikael Rohde, administrerende direktør i Sesam. Schibstedt selv etablerte søk-organisasjonen Sesam i 2004, og Rohde mener selv at dette er et av de viktigste grep hans morselskap har gjort for å holde tritt med utviklingen.

Daglig utføres det bortimot 20 millioner nettbaserte søk i Norge. Halvparten av norske nettbrukere benytter en søkemotor daglig. Det er altså snart sånn at det viktigste stedet du kan treffe dine brukere på internett, nettopp er gjennom søk og søkemotorer.

Optimist

John Markus Lervik, FAST-sjef, forteller at selskapet hans nå har 780 ansatte på 32 lokasjoner i verden. I følge Lervik er FAST også det tredje raskest voksende teknologiselskap etter Google og Salesforce.com.

- Vi har snakket om søks betydning ikke bare som en liten tjeneste på en webside, men som den viktigste måten å finne igjen og strukturere informasjon, i mange år. Vi har også jobbet med grunnleggende og tunge teknologiske prosesser for å kunne møte denne utviklingen på en god og ikke minst rask nok måte. I dag mener vi at verden endelig begynner å forstå hva vi har snakket om, og at det faktisk viser seg at vi har hatt rett, sier Lervik.

Vi treffer både Lervik og Rohde på et presseseminar i FAST-regi. I februar avviklet FAST sin brukerkonferanse i USA, Fastforward. I USA er det landet FAST har de fleste kundene sine. Konferansen hadde over 1000 deltakere, og møtte stor entusiasme fra brukere og teknologer.

Søk som BI

Et av flere store temaer for FAST fremover er søk som erstatning for Business Intelligience-systemer (BI), eller kanskje bedre søk som et verdifullt og kanskje avgjørende tillegg for å få god nytte av BI-systemer og tankegods.

- På et stort Gartner seminar i forrige uke fortalte University of Utah Medical Center at de i løpet av halvannet år med FAST har spart inn 11 år med BI-investeringer, forteller Davor Sutija. Han har jobbet i FAST siden 2003, nettopp med dette som hovedarbeidsområde.

LES OGSÅ: Søk utfordrer analyse

FAST påpeker hvordan søktteknologien gir forbrukere og vanlige ansatte en helt annen tilgang til verdifull informasjon, og ad de selv kan bestemme og definere de rapporter til hva uti fra bedriftens lagrede data.

- Dette gir meget spennende perspektiver for oss fremover, slår Lervik fast.

Les om:

Enterprise