Les opphavsbeskyttede bøker

Les opphavsbeskyttede bøker

Microsoft tar for første gang opphavsrettslig beskyttet materiale inn i sin søkemotor for bøker.

Microsoft Live Search Books ble lansert i desember, men inneholdt den gang utelukkende bøker som ikke var kopibeskyttet. Den utvidede bokdatabasen skal nå telle titusenvis av bøker fra forlag som McGraw-Hill, Simon & Schuster og Yale University Press. Selskapet har innhentet tillatelse for bruk av kopibeskyttede bøker i sin tjeneste Live Search Books for å unngå mulige konfrontasjoner med forfattere og forlag.

Det har ikke Google, som tilbyr sine kunder en langt større database, men har til gjengjeld to søksmål på nakken for å ha scannet kopibeskyttede bøker og gjort disse tilgjengelige for søk.

Resultatene fra Microsofts søk viser hvor ofte søkeordet forekommer i boken og relevant informasjon som sidetall, forlag, forfatter, utgivelsesdato, innholdsfortegnelse og sammendrag. Kun en liten del av boken vil være lesbar fra søkemotoren, og dersom brukeren vil kjøpe boken tilbys lenker til nettbutikker som Amazon.com.

Microsoft hevder at de vil tilby en bedre brukeropplevelse på grunn av samarbeidet med rettighetshaverne, men Google tilbyr omtrent samme funksjonalitet i sin søkemotor som kom på markedet allerede i 2004. I startfasen innhentet også Google tillatelse fra rettighetshaverne, men mener nå at det ikke er ulovlig å kopiere kun en liten del av bøkene og gjøre disse synlige for brukerne.

Les om:

Enterprise