Leverandør ranet kunde

Leverandør ranet kunde

En indisk outsourcingsleverandør skal ha stjålet data fra en kunde og videresolgt informasjonen til konkurrenter. - Får man flere slike saker, er det alvorlig for India, mener norgessjefen i Capgemini.

Mange store virksomheter har satt ut it-tjenester til indiske selskaper, enten direkte eller indirekte gjennom en lokal outsourcingspartner. Nå er imidlertid en skandale under oppseiling.

Etter at det amerikanske selskapet, Noble Venture, avbrøt sin kontrakt med Business Bee Solutions, begynte Business Bee å videreselge data tilhørende Noble Venture til selskapets konkurrenter i USA. Dette skriver The Times of India som også forteller at sjefen for Business Bee Solutions ble arrestert i forrige uke.

LES OGSÅ: Mobilitet inn, outsourcing ut

Ifølge Computerworlds egen internasjonale nyhetstjeneste er det ikke kjent hva slags data det er snakk om, men det kan være snakk om personlige og forretningsmessige opplysinger om 12,5 millioner amerikanere.

Noble Ventures virksomhet er å selge adresselister, epost-lister og annen informasjon for direkte markedsføring (DM).

Alvorlig for ryktet

Capgemini er et av mange selskaper som har satset mye i India, og de har nå over 20.000 ansatte i landet. Administrerende direktør Kjell André Engen i Capgemini Norge mener tyveriet av kundedataene og videresalg til konkurrenter av kundene, først og fremst er en katastrofe for de involverte parter. Og han håper det handler om et engangstilfelle.

- Dette er en alvorlig sak. I Capgemini jobber vi med etiske regler hele tiden for at slike ting ikke skal skje, sier Engen.

Han har ikke har hørt om lignende tilfeller noen steder i verden.

- Får man flere slike saker, er det alvorlig for India. Derfor vil nok myndighetene slå hardt ned på de involverte, mener Engen.

- At det er folk som er skurker i vår industri kan vi ikke garanterer oss mot. Men jeg håper det er et engangstilfelle som skjedde i India - men som like godt kunne skjedd et annet sted i verden.

- Det jeg kan love er at vi gjør alt vi kan i forhold sikkerheten rundt vår virksomhet, helt fra grundige intervjuer og referansesjekk av ansatte til sertifiserte systemer og rutiner. Jeg vil nevne at vi i India har et stort prosjekt for forsvaret i et europeisk land - hvor det stilles store krav til sikkerhet, sier Kjell André Engen.

Tryggest hos de store

Accenture har nærmere 40.000 ansatte i India og vokser kontinuerlig. Kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Accenture i Norge mener det er en forskjell på de globale it-aktørene og de mange mindre og lokale outsourcingsleverandørene.

- Jeg tror det er en større sjanse for at dette kan skje hos en liten aktør. Tillitt er helt avgjørende for å levere kvalitet i en global modell. Vi har 1000 kunder på outsourcing og har inkudert sikkerhet i alle de globale leveransesenterene - både med verktøy, arkitektur og metoder, sier Andersen og legger til:

- Alle de store aktørene har et solid fokus på sikkerhet og investerer i ledelse, kultur og holdninger.

- Så dette kunne ikke skjedd med en Accenture-partner?

- Med det jeg nå nevnte så tror jeg ikke det. Når det er sagt kan man ikke garantere for at ansatte aldri vil gjøre noe ulovlig. Men vi har rutinene som i alle fall reduserer sjansen, understreker Eirik Andersen.

Les om:

Enterprise