Linux kan få sin Windows-hevn

Linux kan få sin Windows-hevn

Microsoft jubler over svært høye Windows-tall blant mini-pc-ene, men nye prosessorer kan endre bildet kraftig.

I sin blogg forteller Microsofts Brandon LeBlanc stolt om nye tall som har tikket inn hos selskapets lokaler.

Ifølge tall fra NPD Group Inc, leveres nå hele 96 prosent av alle mini-pc-er i USA med Windows. Ikke Linux, som ofte er et billigere alternativ på slike maskiner.

Bare hver fjerde maskin på verdensbasis blir levert med den lille pingvinen, ifølge tallene.

- Brukerne forventer Windows-opplevelsen, mener LeBlanc.

Mindre penger, mindre strøm

Men dette kan forandre seg.

For i løpet av året, begynner sannsynligvis mini-pc-er med ARM-prosessorer å komme ut på markedet.

Slike maskiner kan rett og slett ikke kjøre Windows, fordi det ennå ikke er tilpasset disse nye prosessorne. Og det ser det ikke ut til at Windows vil bli med det første heller.

De nye maskinene skal derfor kjøre forskjellige utgaver av Linux, som for eksempel Ubuntu-versjoner og tilpassede utgaver av Googles Android-plattform.

ARM-maskiner skal koste langt mindre enn dagens mini-pc-er, og dessuten bruke mye mindre strøm. Det er slike ARM-prosessorer som blant annet gir Iphone sine krefter.

Ikke alle trenger Windows

Som følge av denne ARM-bølgen, tror ekspertene at balansen mellom Linux og Windows snart vil endre seg.

Philip Solis, en analytiker hos ABI Research, antar at Linux vil få en tredjedel av mini-pc-markedet, mot fjerdedelen pingvinen har i dag.

LeBlanc, på sin side, tror forbrukerne fortsatt vil forvente å få en maskin de kan bruke på samme måte som de bruker andre Windows-maskiner. Dette er ikke Solis enig i. Til tross for at Linux har slitt med å få brukere i Vesten, er det fortsatt et gigantisk marked på andre siden av jorden.

- I markeder som Asia er ikke forbrukerne så tilknyttet Windows-plattformen, forteller han til amerkanske Computerworld.

- Der ser man etter spesifikke funksjoner, og er ikke avhengig av et merkenavn.

Rister på hodet over "flopp-snakk"

I Amerika melder mange produsenter om at svært mange av mini-pc-ene med Linux blir levert tilbake til butikkene. Folk forventer visstnok noe annet enn de får, og Asus har meldt at deres Eee-pc-er med Linux har floppet.

Mens der Asus ville kutte ut Linux, og senere sagt at de likevel vil fortsette med Linux-alternativer, har Acer ristet på hodet over det hele.

- Linux-salget har eksplodert, og etterhvert falt til et mer normalt salg. Men det er et salg vi ikke vil være for uten. Hvorfor stoppe en utvikling som bare er i starten av hva vi har sett? har den norske salgssjefen Egil Slavko Garcia-Kvamme i Acer fortalt oss.

Han kaller overhodet ikke Linux på mini-pc-er en flopp.

- Jeg tipper vi har solgt flere Linux-maskiner enn Apple har solgt notebooks. Og det er vel ingen som kaller Apple en flopp?

Les om:

Enterprise