Linux større enn Windows

Linux større enn Windows

Om bare fem år vil flere mobilbrukere ha Linux enn Windows Mobile.

Det går kanskje sakte med Linux på desktop med tanke på å true Microsofts operativsystem-monopol. Men på smarttelefoner har Linux mange fortrinn, blant annet at brukerne ikke har samme forhold til Windows som på pc.

Det ser ut til å gi en gledelig markedsseier for Linux-tilhengerne. Allerede i 2013 vil Linux være større på smarttelefoner enn Microsoft med Windows Mobile, spår analyseselskapet ABI Research.

Ifølge selskapets toppsjef, Stuart Carlaw, vil 23 prosent av alle smarttelefoner benytte seg av Linux-baserte systemer om fem år. Det betyr at åpen kildekode kommer på andreplass bak Symbian. Og foran Microsoft.

Dårlig i USA

Det dreier seg ikke om et ubetydelig marked. Carlaw spår at det ved utgangen av 2012 vil finnes 127 millioner mobile enheter med Linux. Til sammenlikning fantes det bare 8,1 millioner smarttelefoner med Linux i 2007.

ABI forventer at Limo og Google's Android vil stå for den største delen av Linux-veksten. Men også Maemo, et operativsystem for tablet-pc-er, vil følge markedetsveksten.

Grunnen til at Linux kan ta en såpass stor del av kaka er fordi markedet for smarttelefoner er umodent, ifølge ABI. Nokia gjør det relativt dårlig i USA, og selskapets Symbian-plattform hadde en markedsandel på kun fire prosent i 2007.

Men Linux kan forvente sterk konkurranse av Microsoft. Selskapet har inntatt strategiske plasseringer, blant annen med HTCs Touch Pro. Microsoft lanserte nylig versjon 6.1, mens den nye 7-versjonen forventes å komme med et brukergrensesnitt som ligner sterkt på Iphone.

Enterprise