Linux utkonkurrert på minibærbare

Linux utkonkurrert på minibærbare

Da minibærbare først kom var det Linux som gjaldt. Nå har Windows 90 prosent av markedet.

Det er ferske tall fra NDP Group som viser at Windows har mer eller mindre skjøvet Linux helt ut av markedet for minibærbare. De første modellene som kom var forhåndsinstallert med Linux, og mange håpet at de minibærbare ville føre til operativsystemets store gjennombrudd i konsumentmarkedet.

Som så mange ganger tidligere, ble det med håpet. I dag er kun 10 prosent av de minibærbare utstyrt med Linux, de resterende 90 prosentene leveres med Windows ferdig installert.

Til tross for at de nå er dominerende i markedet, er det mye som tyder på at Microsoft ikke bør føle seg for trygge i tiden som kommer. Med Linux mer eller mindre utkonkurrert, vil den neste trusselen komme fra en av Microsofts andre konkurrenter. Ryktene vil nemlig ha det til at Google jobber med en versjon av Android for minibærbare, selskapets operativsystem for mobiltelefoner.

Kommende prosessorer fra ARM kan også vise seg å være en trussel. ARMs prosessorer har et langt lavere strømforbruk enn konkurrentenes prosessorer. Det er gode nyheter for pc-produsentene og kundene, men dårlige nyheter for Microsoft. Prosessorene fra ARM fungerer per i dag nemlig ikke med Windows.

Ved siden av å ha lavere strømforbruk, vil ARM-prosessorene etter alt å dømme være mye billigere enn konkurrentene. Kombinerer man en billig prosessor med Linux, har man potensial til å lage minibærbare med markant lavere priser enn modeller med Windows og Intel Atom.

Les mer hos amerikanske PC World.

Enterprise