Lisensen hans er ti år i år

Lisensen hans er ti år i år

- Ikke si dette til barna mine, men Creative Commons er det jeg er mest stolt av, sier Lawrence Lessig.

- Kampen mot ulovlig fildeling sammenlignes med kirkens kamp mot onani - en kamp som er umulig å vinne. Det sier Harvard-professor Lawrence Lessig, som i over ti år har kjempet for en ny opphavsrettslov.

Lessig er både frustrert og utålmodig. I desember er det nemlig ti år siden han presenterte første utkast av Creative Commons. Til tross for suksessen han har oppnådd er det fortsatt en pågående debatt om opphavsrett. Det skriver Computer Sweden.

Inspirert av GNU og fri programvare, ville Lessig og hans kolleger utvikle et system for opphavsrett som passet den bedre i den digitale tidsalder. I stedet for å være basert på at du alltid må spørre om eiers tillatelse for å kopiere eller bearbeide materiale, så åpnet Creative Commons opp for en rekke lisenser hvor skaperen av et verk på forhånd kan definere hvordan innholdet skal brukes.

Brukes over hele verden

Et annet positivt aspekt ved Creative Commons er at det kan brukes og leses av både vanlige folk, maskiner og advokater. Ti år senere har systemet spredd seg og brukes i mange sammenhenger rundt om i verden.

- Ikke si dette til barna mine, men Creative Commons er det jeg er mest stolt av, sier Lessig på et besøk til Stockholm under Internettdagene, hvor han igjen forteller hvorfor han mener det gamle, tradisjonelle systemet for opphavsrett ikke lenger fungerer.

Lessig er jusprofessor ved Harvard University og har tidligere hatt samme tittel også ved Stanford. Han er en av de mest innflytelsesrike debattantene når det kommer til reform av opphavsrett.

Enterprise