Lotus letter på sløret

Lotus letter på sløret

Vi har fått en innføring i hva som kommer i de neste versjonene av IBMs samarbeidsverktøy.

Etter å ha tapt brukere og markedsandeler i flere år innen markedet for samarbeids- og gruppevare, tok Lotus en skikkelig opprensking i produktene i fjor. Spesielt brukergrensesnittet ble lettere, og brukere som er vant til rene epostklienter som Gmail og Yahoo fikk se funksjonalitet for nøster og tråder, som er kjent fra disse klientene.

Gjeldende versjon av Notes er 8.0.2, og klienten har tatt igjen forspranget på mange felter som har gjort Microsoft Outlook til en de-facto-standard for epostbaserte samarbeidsverktøy. På enkelte områder har de også gått forbi. I versjon 8.5, som kommer ved nyttår, vil mange av funksjonene få ytterligere tilpasninger og justeringer.

Skarpstilt på brukeren

- Vi hadde nok oversett brukersiden for lenge, sier Christopher C. Crummey, som er leder for forretningsenheten for samarbeid, portal og brukermiljø i IBM.

- I versjon 8 har vi lagt stor vekt på at brukeren skal oppleve en enklere klient.

Crummey understreker at Notes har en sterkere integrasjon med andre tjenester enn tidligere, og nevner direktemeldingsklienten Sametime som eksempel.

Sametime er nå blitt plattformen for samordnet kommunikasjon (Unified Communication) i Lotus-familien. Integrasjonen i Notes innebærer kjente grep som at brukeren har tilgang til andre Sametime-brukere i fra samme hovedvindu, får tilgjengelighetsinformasjon i epostmeldinger og mulighet for å starte samtaler eller telefoni direkte fra epost, kontaktkort eller fra stikkord i dokumenter som åpnes i Notes.

Google Talk er lagt til som ekstern direktemeldingssystem, i tillegg til Yahoo. Microsoft Messenger er imidlertid ikke integrert, noe som skyldes at IBM og Microsoft rett og slett ikke har blitt enige om en forretningsavtale.

Sosiale nettverk og flere plattformer

Kontaktbehandlingen er en av funksjonene som er blitt skikkelig oppgradert. En nyvinning er integrasjon med sosiale nettverk og Skype direkte fra kontaktarket. En annen nyvinning er muligheten for å skape små dynamiske informasjonssamlere og - visere med wiki-design og snarveier fra hovedvinduet.

- Disse kan du hente fra bibliotek over widgets andre har laget, eller etter egne behov med hjelp av veivisere, sier Crummey.

- De kan brukes til alt fra oppslag i telefonkatalogen på nett til å hente opp fakturaer fra et dokumentsystem, forteller Arne Sigurd Rognan Nielsen, som er Lotus-evangelist i IBM Norge.

I Versjon 8.5 kommer det også integrert støtte for ip-telefoni fra Skype direkte fra Notes.

Kalenderen ble oppgradert til å støtte kalendere fra Google i versjon 8. I versjon 8.5 blir støtten for kalendervisning bedre i web-klienten Inotes. Den som vil se kalendere fra flere brukere i samme vindu må vente på versjon 9, som kommer i 2010. Brukere av Mac OS 10.5 og Ubuntu Linux vil også få tilgang til Notes-klienten.

IBM har laget en egen tilpasning av Notes for brukere av håndholdte enheter fra Apple, men har også støtte for Blackberry og Windows Mobile. I november introduserte selskapet også bred støtte for Nokia-telefoner med System 60. Dermed er IBM klar for å konkurrere i markedet for smart-telefoner med bedriftsfunksjonalitet.

IBM Lotus

Lotus Software er en av de eldste programvarehusene i it-industrien, etablert i 1982. Lotus Notes har lang historie tilbake til 1989 som gruppevare og epostsystem for større virksomheter. Lotus ble kjøpt opp av IBM i 1995.

Les om:

Enterprise