Mac-brukere må oppdatere Flash og Java selv?

Mac-brukere må oppdatere Flash og Java selv?

Apple vil overlate oppdaterings-ansvaret til Adobe og Oracle.

I forrige uke kunne vi fortelle at nyeste MacBook Air kom uten Flash Player forhåndsinstallert. Det var mange teorier rundt fraværet, men Apple har ingen planer om å gi Flash samme behandling som på iPhone og iPad.

- Vi kommer til å fortsette å støtte Flash på Mac, og den beste måten for brukere å alltid ha den siste og mest sikre versjonen er å laste ned det direkte fra Adobe, sier Bill Evans, talsperson for Apple, til Engadget .

Apple har bestemt seg for å ikke lenger sende med Flash Flayer i nye datamaskiner, men ifølge selskapet er det altså av sikkerhetsmessige årsaker. Fremtidige oppdateringer må dermed lastes ned på egenhånd fra Adobes egne nettsider.

Ifølge Macworlds nyhetstjeneste har Adobe lovet å implementere en automatisk oppdateringsfunksjon i en fremtidig versjon av Flash Player på Mac, men de vil ikke gå ut med noen lanseringsdato. Dette finnes allerede i Windows-versjonen av Flash Player.

Samme skjebne for Java?

Apple har tidligere fått kritikk for treg oppdatering av tredjepartskomponenter, særlig åpen kildekode, som følger med i Mac OS X. Dette dreier seg typisk om sikkerhetsoppdateringer, som Apple tester i flere måneder før de slippes for brukerne.

Da Apple i forrige uke lanserte sin nye MacBook Air, slapp selskapet samtidig en ny sikkerhetsoppdatering til Mac OS X. I dokumentasjonen kam man lese at den medfølgende Java-versjonen er såkalt "deprecated", det vil si at Apple ikke lenger satser aktivt på utviklingen. Hva dette betyr for Java på Mac OS X er noe uklart, men sannsynligvis ønsker Apple å dytte ansvaret over på Oracle.

- Sun (nå Oracle) forsyner Flash for alle plattformer. De har sine egne slippdatoer som nesten alltid er annerledes enn våre, så Java-en vi sender med ligger alltid en versjon etter. Dette er kanskje ikke den beste måten å håndtere det på, skal Steve Jobs ha skrevet i en e-post.

En bieffekt av Apples nye retningslinjer er at sikkerhetsselskaper ikke lenger kommer til å kunne regne sikkerhetshull i Flash eller Java som sikkerhetshull i Mac OS X, skriver Macworld.se.

Enterprise