Mac knuser Linux - takket være Vista

Mac knuser Linux - takket være Vista

KOMMENTAR: Vista ble ikke noe viktig operativsystem, selv ikke Microsoft tror det lenger. Men den største taperen etter Vista er Linux.

Windows Vista kan neppe ses på som en av it-historiens suksesser. Operativsystemet har gått fra å være den grasiøse svanen til den stygge andungen. Og det har ikke skjedd fordi det var et loddrett elendig system, slik Windows Me i sin tid var. Men simpelthen fordi det på de punktene som var viktig for profesjonelle ikke var mye bedre enn forgjengeren XP. Der gikk de virkelig store inntektene i nysalget tapt.

Dessuten gjorde Microsoft feilen å høre på kundene, men bare vektlegge halvparten. Windows Vista er et veldig sikkert OS, men irriterer også vettet av brukeren som hele tiden blir avbrutt av rutinespørsmål og som i tillegg gjør en Vista-pc veldig treg.

64-bits

Nå er det ikke riktig at Vista er en absolutt flopp. Privatpersoner som ikke står til halsen i it, men som har et normalt forhold til it-bruk, har kunnet glede seg over hjemmeutgaver av Vista som har gjort jobben for bilder, video, epost og web-surfing helt forbilledlig. Og grensesnittet er ikke ueffent, eller vanskelig å lære seg og like. For oss som har vært deltidsbrukerstøtte for venner og familie, har det vært mindre å gjøre på Vista enn på forgjengerne.

Profesjonelle som har tatt i bruk 64-bitsversjonene og hatt tilgang til ny programvare og maskinvare, har også kunnet glede seg over et svært effektivt, stabilt og raskt OS. Selvsagt fordi sikkerhetsregimet Microsoft innførte for driversertifisering var så rigid at feil omtrent ikke oppstår.

Microsoft har gått den tunge veien fra å benekte problemer, til å innrømme og så dolke hele opplegget rundt Vista i ryggen. Man skulle tro konkurrentene burde myldre og glede seg. Men det er bare én konkurrent som vinner stort – Apple og selskapets Mac-er.

Mac grep sjansen

Men forventningene til hvordan dette skulle gå var annerledes. Jeg husker fortsatt den daværende toppsjefen i Novell, som eier Linux-varianten SuSE, som under den store brukerkonferansen Novell Brainshare i 2005 slo fast at Vista var den største og beste muligheten for Linux på lenge. Tesen var at det var et ressurskrevende system som ville kreve for store av nyinvesteringer i maskinvare og opplæring. Det logiske for kundene var å velge samme funksjonalitet med færre endringer, med lavere maskinvarekrav og til lavere pris: Linux.

Like før jul meldte Novell at de avlyste Brainshare 2009. Det var i de dager Apple meldte at de nærmet seg ti prosent markedsandel i nysalg av pc-er.

Den gyldne muligheten glapp fordi Mac var smarte nok til å utvide gløden og moten rundt de digitale lommespillerne sine til å gjelde pc-ene. Sær maskinvare og rare nettverks- og skriveroppsett forsvant, og dette skjedde samtidig med at Vista utfordret mange nok til å tenke at om de skulle bytte brukermiljø, kunne Mac-OS være like greit som Aero. Samtidig bet Microsoft i det sure eplet, hørte på kundene, og utvidet salgsperioden for XP igjen, igjen og igjen. På veien til masseprodukt erkjente Mac at populariteten innebar at også deres brukere måtte tenke sikkerhet.

Linux?

Så hvor ble det av billige, lite ressurskrevende og hypersikre Linux-pc-er? De taper i mangel på samkjøring, "kulhet", soliditet – og deres evangelister klarer ikke å be misfornøyde brukere dra dit pepperen gror på en måte som gjør at de ser fram til reisen, slik en Steve Jobs kan. Linux-evangelister har en tendens til å bli fundamentalister når de kritiseres, og fundamentalister er grunnleggende ikke de du vil handle din digitale kompis av.

Så nå venter vi egentlig på Windows 7. Og det spennende er hvordan hovedkonkurrenten Mac vil gjøre det. Linux vil slite og griner blod fordi slike maskiner fortsatt ikke anses å være noe annet enn et tilbud for spesielt interesserte. Vanlige it-brukere vil ikke ha noe for spesielt interesserte. Men en Linux-apostel som avmystifiserer og alminneliggjør Linux i pc-en? Se, det ville vært interessant.

Enterprise