Mener outsourcing er kortvarig

Mener outsourcing er kortvarig

El- og IT-leder Hans Felix reagerer på analytikerne som sier it-arbeidsløshet er bra. - Å sette ut arbeid til andre land er ikke lønnsomt for Norge, sier han.

- Verden utvikler seg, og det er bra at Norge henger med, men jeg hadde vært kynisk om jeg mente at dette var positivt, sier forbundsleder Hans O. Felix i El og it.

Han sier at analytikerne som mener at arbeidsledighet er positivt for bransjen er folk som tenker bedriftsøkonomi og ikke samfunnsøkonomi.

Les også: - Vanskeligere for it-folk å få jobb

Positiv utvikling?

Det er nå 2000 arbeidsledige it-folk i Norge, og flere analytikere mener at dette tyder på en positiv utvikling for bransjen. Analytikere Computerworld pratet med beskriver dette som en nødvendig, ventet og positiv utvikling, og en naturlig konsekvens av at it industrialiseres.

- Det er leit for de som blir ledige, men forøvrig positivt - og på linje med utviklingen i verden rundt oss. Målet er lavere kostnader og høyere kvalitet. Det betyr blant annet færre hoder, sier analytiker Helge Skrivervik i Mymayday.com.

Les også: Mener it-ledighet er positivt

Felix mener det bør være viktigere å ta vare på den arbeidskraften man allerede har og heller satse på å ny lærdom til disse. Han setter også spørsmålstegn ved hvordan bransjen løser nedbemanningen.

Ansvar for kompetanse

- Man har et ansvar for dem som allerede er i bransjen. De kan helt sikkert ta til seg ny utdanning eller etterutdanne seg. Det er store variasjoner i bedrifter og hvordan de behandler oppsigelser, sier fagforeningsmannen.

- Mener du at det er mange cowboyer i bransjen?

- Jeg lurer litt på hvordan de løser dette med nedbemanning, man bør gjøre det på en ryddig måte. Jeg er redd for at avviklingen ikke alltid er etter boka, og det er en stor del it-folk som ikke er organiserte, forteller Felix.

Ikke lønnsomt i det lange løp

Forbundslederen peker på Eniro og tror at de kanskje kan være litt trangsynte i forbindelse med deres oppsigelse av 33 ansatte til fordel for offshoring.

- Å sette ut arbeid til andre land er en kortvarig gevinst og ikke lønnsomt for Norge på lang sikt, mener han.

Les også: 33 mister jobben

Les om:

Enterprise