Microsoft alene om døende RT

Microsoft alene om døende RT

KOMMENTAR: Ingen tredjeparts Windows RT-baserte nettbrett igjen. Drept av Windows 8?

Microsoft lanserte nylig Surface 2 – andre generasjon Windows RT-nettbrett fra selskapet. Den nye versjonen tilbyr blant annet Windows 8.1, raskere prosessor og bedre skjerm enn forgjengeren.

Tidligere har aktører som Lenovo, Samsung og Asus hatt Windows RT-baserte nettbrett, men stoppet produksjonen. Dell har den siste tiden vært den eneste ved siden av Microsoft som har hatt produkter ute i markedet, men deres Dell XPS 10-nettbrett med Windows RT har forsvunnet fra selskapets nettbutikker og fikk ingen oppfølger når Dell i går lanserte nye nettbrett .

Problemer fra start

Microsoft har så langt tapt store penger på Surface-satsningen, og trolig spesielt på Surface RT og utviklingen av Windows RT. Microsoft har hatt flere utfordringer i å gjøre Windows RT til en suksess. I våre tester har vi i utgangspunktet vært godt fornøyd med Microsofts eget Windows RT-nettbrett, Surface. Vi likte også godt Lenovos Yoga 11.

Et klart sentralt problem blir utvalget av app-er – noe som også blir et problem for Microsofts Windows Phone-plattform. Her får man igjen en «høna og egget»-situasjon – salget av nettbrettene er svakt på grunn av manglende app-er, og utviklerne ønsker ikke å gå i gang med utvikling til en plattform som har såpass få brukere. Prisreduksjoner fra Microsofts side ser ikke ut å hjulpet salget spesielt mye.

Noe av det jeg har likt med Windows RT-løsningene er hvordan man har kombinert nettbrett med noe som blir en mer fullverdig «pc-erstatter» enn det man har fått med iPad og Android-nettbrett kombinert med tastatur. Man har hatt Microsofts Office-pakke til Windows RT, enkel utveksling av dokumenter og muligheten til å behandle filer via Windows Explorer på vanlig måte - det spesielt når filene skal aksesseres eller legges på en server i lokalnettverket. For bedrifter har man også hatt administrasjonsfordeler, samt et større fokus på sikkerhet. Riktignok har det også vært etterlyst mer av funksjonaliteten/teknologien som ligger i vanlig Windows 8 for administrasjon og sikkerhet.

For at man har skal får en hybridfunksjonalitet mellom pc og nettbrett blir det et litt større krav til skjermstørrelsen, og man har ikke hatt Windows RT-løsninger med noe mindre enn 10 tommer skjerm. Det var i forkant av Surface 2-lanseringen rykter om en modell med 7-8-tommers skjerm. Det kom ikke, men det er videre antydet at mindre Windows RT-baserte enheter vil komme fra Microsoft. Men om Microsoft hadde kommet med en mindre Surface-versjon, ville det trolig heller ikke hjulpet salget spesielt.

For tredjepartsaktører på Windows RT-markedet kan det også ha blitt vanskelig å konkurrere med Microsofts egen løsning – spesielt etter Microsofts kutt av prisene. Riktignok har aktører som Dell og Lenovo kunne håpet på at bedrifter som ellers kjøpte pc-er fra dem, også kunne velge nettbrett fra dem.

Windows 8 bedre?

Med Windows 8 har man et større utvalg av programvare. Enheter med Windows 8 kan også gå direkte inn i administrasjonsløsninger bedrifter bruker for Windows 7/8 på vanlige pc-er.

Windows 8-nettbrett basert på Intels Core-prosessorer har blitt kostbare i forhold til de basert på Intels Atom-prosessor. Atom-nettbrettene har på sin side ikke vært i stand til å gi en spesielt god brukeropplevelse på grunn av lav ytelse.

Her kan markedet endre seg gjennom Intels nye Atom-generasjon , som ble lansert under Intels utviklerkonferanse i september. Samtidig lanserte Intel også Core-prosessorer med lavere strømforbruk og varmeutvikling. Det gir mulighet for tynnere og lettere nettbrett. En videre fordel med Core-baserte Windows 8-nettbrett er at de også for mange vil kunne fungere som bærbar pc hvis de kombineres med tastatur og som skrivebords-pc når de kombineres med en dokkingstasjon. For bedrifter vil det her kunne ligge besparelser i administrasjon og opplæring ved at en bruker kun har én enhet.

Med rimeligere Windows 8-nettbrett basert på den nye Atom-prosessoren blir spørsmålet om man i det heletatt trenger Windows RT-baserte nettbrett som et rimeligere alternativ. Selv om jeg enn så lenge har omfavnet Windows RT tror jeg vi nå rett og slett ikke trenger det. Fokuset fra Microsoft og utviklerne ellers burde heller legges på å få fram gode app-er til vanlig Windows 8 på nettbrett og hybrider. Surface 2 kan godt være et godt produkt i seg selv, men det man hadde trengt fra Microsoft som et rimeligere alternativ til Surface Pro 2 kunne nok i stedet vært et rimeligere og enklere Windows 8-nettbrett.

Clas Mehus
Journalist, PC World Norge

Enterprise