Microsoft åpner sosialt nettverk

Microsoft åpner sosialt nettverk

Henvender seg bare til studenter, akkurat slik Facebook startet.

Microsoft har startet So.cl (social). Det skal være et eksperimentelt sosialt nettverk, skriver vår søsterpublikasjon Comon.dk.

Inntil videre er det kun tilgjengelig for studerende på et fåtalls amerikanske universiteter. Det er nøyaktig samme måte Facebook kom til verden på, tjenesten dukket opp på Harvard før den ble lansert for en bredere målgruppe.

Et knippe universiteter

Det er Microsoft Research som står bak So.cl, og de understreker at det er snakk om et forsøksprosjekt og ikke et fullverdig kommersielt produkt. Studenter skal ha muligheten til å kommunisere med hverandre og utveksle informasjon i nettverket.

Det er universitetene Washington, Syracuse og New York som får æren av å prøve seg først. So.cl benytter seg av din Facebook-konto, det er denne du logger inn fra, og brukerens navn og profilbilde lånes også herfra.

Bing

De grunnleggende funksjonene er de samme som kjent fra Facebook og lignende tjenester, men brukersnittet skal være enklere. For å bli med i So.cl må brukerne også akseptere at So.cl kan poste statusoppdateringer, lenker også videre på dine vegne på Facebook.

Søkemotoren til Microsoft, Bing, spiller også en stor rolle. Alle poster blir tilgjengeliggjort her, med mindre du aktivt markerer at de ikke skal indekseres. Video kan deles og ses med andre i det Microsoft kaller videopartyer. Webben, søk og sosiale medier endrer hvordan studenter samarbeider, er mantraet.

Ifølge prosjektleder Lili Cheng startet So.cl som et forsøk på å forbedre Bing, men de har skiftet fokus - og nå havner det om hvordan man finner nye samarbeidsformer og nye måter å dele sine kontakter på. Blant annet skal det være lett å opprette og oppsøke ulike grupperinger, slik at it-studenter som har lagt sin elsk på C++ skal kunne diskutere seg i mellom - eller sosiologer som spesifikt vil diskutere natur versus miljø, for den saks skyld.

Skal ikke ta over for Facebook

Hun håper dessuten å skape en plattform der studenter kan eksperimentere med sine egne ideer om sosiale nettverk.

- Jeg er overrasket over mengden frustasjon og mangel på design og innovasjon når det gjelder design på hverdagsverktøy som søk, sosiale nettverk, tekstmeldinger og epost. Ingen av disse er designet for hvordan studenter kommuniserer, og jeg har ikke funnet noen som virkelig elsker måten de jobber sammen på. Vi håper å redusere noen tekniske barrierer for studenter som er interessert i å utforske noe helt annerledes - og å vise at mer eksperimentering trengs.

Målet er altså å innovere i grenseland mellom sosiale medier og søkemotorer for å få en enda bedre måte å dele innhold på. Hele prosjektet startet da Microsoft-forskerne undersøkte Bing-data om Facebook- og Twitter-data. De kunne for eksempel spore ned hvordan lenker ble delt, og dermed finne ut av hvordan informasjon og lenker sprer seg.

Det understrekes at So.cl er et supplement til Facebook, ikke et forsøk på å ta over for Facebook. Les mer hos Microsoft.

Enterprise