Microsoft åpner Windows og Office

Microsoft åpner Windows og Office

Programvaregiganten endrer strategi og åpner døren på vidt gap for både partnere og konkurrenter. Selskapet gir ut over 30 000 sider med dokumentasjon til blant annet Windows og Office - gratis.

Microsoft endrer totalt sin strategi og forretningsmodell, og publiserer fritt alle programmeringsgrensesnitt for sine applikasjoner. Det kom frem under en pressekonferanse torsdag kveld.

Totalt er det over 30.000 sider med dokumentasjon knyttet til Microsofts api-er og kommunikasjons-protokoller som nå legges ut for alle. Denne informasjonen har tidligere kun vært forbeholdt dem med spesielle avtaler for å utvikle for Microsoft. Nå kan altså alle utviklere, og ikke minst konkurrenter, få et innblikk i hvordan programvaren er bygget opp.

LES OGSÅ: Åpner Office-formater

Microsoft sier dette er et ledd i deres ”interoperabilitets-prinsipper”, og ønsker å gjøre det lettere for utviklere å lage programmer knyttet til Microsofts operativsystemer og programmer. Blant disse er Windows Vista, Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange 2007 og Office Sharepoint 2007.

- Disse grepene representerer en vesentlig endring i hvordan vi deler informasjonen om vår teknologi og våre produkter, sier konsernsjef Steve Ballmer i Microsoft.

Ballmer understreket også at selskapet skal jobbe for dataportabilitet, styrke støtten til industristandarder og arbeide tett med åpen kildekodemiljøet.

LES OGSÅ: Microsoft gir bort programvare

Brad Smith, som er Microsofts juridiske sjef, gikk igjennom de juridiske betrakningene knyttet til åpningen av kildekode, og sa at endringene som nå skjer på mange måter er knyttet til det Microsoft aksepterte fra EU da de i fjor tapte ankesaken i kartellsaken fra 2004, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Computerworld følger denne saken og kommer tilbake med reaksjoner fra it-bransjen.

Enterprise