Microsoft fjerner IE8-tvang

Microsoft fjerner IE8-tvang

Microsoft har dyttet IE8 på alle brukere av Windows Update. I dag kom retretten.

I juli kunne Microsoft fortelle at de gir etter for kritikk som har blitt reist mot selskapets Internet Explorer (IE) 8-oppdatering.

Metoden nettleseren har blitt installert på i Windows Vista og XP skapte reaksjoner. Både Mozilla og Opera har vært på banen og klaget over det de mener er nettleserkapring under oppgradering fra IE6 og IE7 til IE8.

En vanlig oppgraderingen via Windows Update installerte ikke bare IE8, men satte den også som standard nettleser på systemet.

Men fra og med i dag skal praksisen opphøre, skriver Computerworlds internasjonale nyehtstjeneste.

Les også: Opera mener Microsoft lurer forbrukerne

Klaget inn for retten

Det er knapt tre måneder siden Microsoft forsvarte installasjonsprosessen. Men saken ble i mai klaget inn til U.S. District Court-dommer Colleen Kollar-Kotelly og justisdepartementets antimonopolvaktbikkjer. Kollar-Kotelly er dommeren som skal følge opp en monopolforebyggende avtale Microsoft inngikk med myndighetene i 2002.

Kollar-Kotelly sier Microsoft i en statusrapport til henne forrige fredag kunne fortelle at de gjør retrett i saken. I dag gjøres de nødvendige modifikasjoner i Vista og XP, modifikasjoner som også vil gjøres gjeldende for Windows 7. Når brukere går inn for standardvalget «Use express settings» under installasjon vil standard nettleser ikke endres til IE8 på bekostning av nettlesere som Mozilla Firefox og Opera.

Det er ikke snakk om en nylansering av IE8 for å endre installeringsprosessen, Microsoft sier de vil bruke «dynamiske oppdateringer for å få til denne endringen». Nå skal installeringsprogrammet også i ekspressmodus spørre brukeren om vedkommende vil ha IE8 som standard.

Ukjent myndighetsklager

Det er uvisst hvem som har levert inn klagen til konkurransetilsynet i USA. Mozilla avviser blankt å ha levert inn en offisiell klage til myndighetene, og Opera avviser også å ha vært i kontakt med antimonol-myndighetene.

På spørsmål om endringen har noe med kritikken fra Mozilla og Opera å gjøre, svarer Microsoft, ved talsperson Kevin Kutz, som følger:

- Vi fikk tilbakemelding fra en rekke folk og grupper som indikerte at vi måtte gjøre IE8-installasjonen enklere og mer tydelig.

Enterprise