Microsoft implementerer OpenID

Microsoft implementerer OpenID

Flere store selskaper som Google, AOL, og Yahoo støtter OpenID, til en viss grad. I går annonserte Microsoft at de ikke vil være dårligere.

OpenID er en åpen standard som stammer fra åpen kildekode/friprog-miljøet. Drømmen til OpenID er at det skal være slutten på registreringsskjemaet på nettsider.

De fleste har vel blitt lei av å registrere seg på det ene forumet, nettsiden, og webapplikasjonen etter den andre. Med OpenID skal du kunne ha én identifikasjon som du bruker til å logge deg inn hvor som helst på nettet.

Windows Live ID blir OpenID

Lenge var problemet til OpenID at ingen av de store aktørene på nettet støttet løsningen. Dette har endret seg etterhvert som AOL, Yahoo!, og nokså nylig Google, med sin blogg-tjeneste Blogger, har begynt implementere systemet.

I går annonserte Microsoft at de også vil implementere OpenID, gjennom Windows Live ID. Samtidig gikk de så langt som å si at OpenID er en "de facto" protokoll for brukerautentisering på nett.

Foreløbig er ikke OpenID en del av standard Windows Live ID, men du kan teste systemet ved å registrere deg på Windows Live ID INT og deretter gå hit for å sette opp OpenID.

Halvveis implementering

Hovedproblemet for OpenID nå er at alle de store bare implementerer standarden halvveis og Microsoft er intet unntak. Faktisk implementerer de bare den minst viktige halvdelen, nemlig "provider"-delen, og ikke konsum-delen.

Det vil si at hvis du har en konto hos AOL, Blogger, Yahoo!, eller nå hos Windows Live ID INT, kan du bruke denne kontoen til å logge inn på nettsider som konsumerer OpenID. Men om du allerede har en OpenID, så kan du ikke logge inn hos noen av disse.

LES OGSÅ: OpenID: Én identitet til alt?

Hvis alle bare vil være "providere", men ikke konsumenter av OpenID, så blir standarden nokså meningsløs. Problemet er at å være en "provider" er en fin måte å være det stedet hvor brukerne har sin identitet knyttet opp, mens å tillate innlogging ved hjelp av OpenID ses på som mer skummelt av gigantene.

Hverken Microsoft, Google, eller noen av de andre store aktørene vil at du skal gi all din private informasjon til en av sine konkurrenter og så bare bruke deres ID til å logge inn hos seg, uten å gi fra deg mer informasjon.

Se større bilde her

Det er verdt å merke seg at det likevel er mange mindre nettsider som tillater innlogging med OpenID. Blant de mest kjente er bloggtjenestene LiveJournal og Movable Type, den sosiale bokmerkingstjenesten Ma.gnolia, samt bildedelingssiden Zooomr.

Mange WordPress-blogger har også støtte for å kommentere ved hjelp av OpenID via OpenID-pluginen.

Men før en av de store tør å ta sjansen på å konsumere OpenID, vil nok ikke standarden ha særlig stor betydning for de store massene. Men den dagen det skjer, så spørs det hvor lenge de andre kan stå imot. Den første som åpner seg opp vil, sannsynligvis, tjene stort på det.

En del av Azure

Microsoft annonserte også at OpenID vil spille en rolle i deres nye operativsystem for "skyen", Windows Azure.

LES OGSÅ: Slik blir Windows Azure

Dette er en spennende utvikling i et selskap som er kjent for å motsette seg, om ikke til og med direkte motarbeide, de fleste standarder som ikke er utviklet av dem selv. Vi gleder oss til å følge den videre utviklingen.

Enterprise