Microsoft i import-klammeri

Microsoft i import-klammeri

Programvaregiganten vil knuse et lite firma som videreselger Microsoft-produkter.

Internasjonal handel er juridisk sett ikke alltid like enkelt, oppdaget Samir Abdalla. Nederlenderen, som kjøper Microsoft-programvare i Egypt for å selge dem i USA, skal nå klage Microsoft inn for EU.

Klagen er en reaksjon på et søksmål som Microsoft har startet mot Abdallas bedrift, H.W. Trading Software. Abdalla mener Microsoft bruker ren makt å skvise han og hans virksomhet.

Saken handler om parallellimport, hvor produkter som føres billigere på andre markeder selges på hjemmemarkedet. I dette tilfeller Microsoft-programvare som kjøpes billig på det egyptiske markedet, fraktes via Europa til USA, og selges under markedspris.

Ødelegge

Microsoft mener dette er ulovlig, men Abdalla benekter det. Ifølge amerikansk lov er parallellimport ikke ulovlig, mens det ikke er tillatt under europeisk lov. I og med at Microsoft-pakkene ikke selges i Europa, mener Abdalla at det ikke er noen hindring for hans forretning.

Dette er altså Microsoft ikke enig i. I et fyldig dokument prøver selskapet å overbevise dommerne at dette dreier seg om ulovlig handel også i USA, fordi H.W. Trading Software kjøper billige lisenser som er ment for studenter.

Abdalla benekter det, og sier i et intervju med IDG Nederland at Microsoft bare prøver å stoppe import av billigere produkter for å holde prisen kunstig høy. Nederlenderen sier han har vært i forhandlinger med Microsoft, men da partene ikke ble enige fikk han høre: "Da kan du ta det opp med våre 600 jurister".

- Rettsaken er rett og slett en taktikk for å ødelegge forretningen min, sier han.

Hvis de ikke ble enige underveis, avgjøres saken både i USA og foran en EU-domstol.

Les om:

Enterprise