Microsoft lover hyppigere fornyelser

Microsoft lover hyppigere fornyelser

Raskere utviklingstakt, flom av nye apper og bedre øre for forbrukernes ønsker og krav.

SAN FRANCISCO (PC World Norge): Dette er utfordringer som Microsoft står overfor dersom Windows 8 skal bli en suksess. Microsofts toppsjef Steve Ballmer lovte å innfri kravene da han åpnet selskapets brukerkonferanse, Build 2013, her i San Francisco onsdag.

Samtidig har Microsoft gjort 8.1-oppdateringen av Windows tilgjengelig, med den savnede startknappen på plass igjen, riktignok bare som en snarvei til den omstridte startskjermen i Windows 8.

Bedre tilpassing

Forbedringene får likevel forholdsvis pen omtale hos vår amerikanske søsterpublikasjon PC World USA, som blant annet roser utvidelsene av mulighetene til personlig tilpassing av brukergrensesnittet og muligheten til å starte pc-en direkte i skrivebords-modus.

– Windows 8.1 er en raffinert forening av våre skrivebords-erfaringer og brukeropplevelsen under Modern-grensesnittet, sa Microsoft-sjef Ballmer i sin åpningstale.

Raske oppdateringer

Hans medarbeider Julie Larson-Green, sjefen for Windows-utviklingen hos Microsoft, gjorde et stort nummer av at det bare er gått åtte måneder fra Microsoft lanserte Windows 8 til den forholdsvis omfattende 8.1-versjonen var klar.

Nettopp raskere oppdateringer enn Microsoft har vært kjent for, har vært et kjernepunkt i kritikken fra analytikere forut for Build-konferansen.

Det er påpekt at Microsoft nå må sette forbrukerne mer i fokus enn før, også for produkter som skal inn på bedriftsmarkedet. For nå er det jo i økende grad forbrukerne som - i egenskap av ansatte i bedriftene - bestemmer pc-kjøpene ikke bare i hjemmene, men også i bedriftene.

Og fra andre sentrale aktører i it-markedet, for eksempel Google på programvaresiden og produsentene av smarttelefoner og nettbrett på maskinvaresiden, har forbrukerne forlengst vendt seg til mye mer hyppige fornyelser og oppdateringer.

- Dette er absolutt en rask lanseringssyklus, lød det fra Ballmer i San Francisco på onsdag. Og han fortsatte: - Dette er ikke en éngangs-foreteelse. Dette er den nye normen for alt vi skal gjøre.

Flere apper, takk!

Den andre store utfordringen Microsoft står overfor, er den plagsomt beskjedne utvilingen av nye apper sammenlignet med konkurrenter som Apple – for iOS-enheter – og Google – for Android.

Vår søsterpublikasjon Computerworld USA påpekte i forkant av Build-konferansen at det neppe er noen tilfeldighet at Microsoft nå holder sin store utviklerkonferanse nettopp i San Francisco, hvor selskapet ikke har hatt noen større samling for utviklere siden 1996.

Poenget er at Microsoft, som har sitt hovedkvarter langt nord på den amerikanske vestkysten, nær Seattle, trenger bedre kontakt med de kreative utviklermiljøene som San Francisco-området og Silicon Valley byr på.

Nettopp firmaer som Apple og Google har store fordeler av nærheten til disse miljøene, og nå tror analytikere at Microsoft vil fri sterkere til disse utviklerne for å få fart på app-utviklingen for Windows 8.

Fire apper på skjermen

Blant forbedringene i Windows 8.1 er at man nå kan kjøre opptil fire apper samtidig i Modern-grensesnittet, forutsatt at man har en standard breddeformat-skjerm. Eller åtte apper hvis man kjører med to skjermer.

På Microsofts Surface-nettbrett er antall samtidige apper derimot fortsatt begenset til to, av plasshensyn.

En rekke sentrale apper er forøvrig oppdatert i tilknytning til Windows 8.1-oppgraderingen.

Windows 8.1 kommer dessuten med versjon 11 av Internet Explorer, med side-om-side-surfing som en av nyhetene, i tillegg til synkronisering av bokmerker, faner og innstillinger på tvers av de Windows 8-enhetene man måtte ha tilgang til.

Enterprise