Microsoft ønsker Chrome velkommen

Microsoft ønsker Chrome velkommen

Isabella Alveberg er spent. Andre lar seg slett ikke imponere.

Google har sluppet Chrome Os til åpen kildekode-miljøet, og med det lettet på lokket over hva systemet har å by på. Kort fortalt er systemet en Linux-distribusjon som kun kjører en variant av Chrome-nettleseren.

Allmennheten får ikke slått kloa i systemet før i 2010.

Microsoft i USA er ikke særlig imponert. De understreker at de er klar over at systemet foreløpig ikke er ferdigstilt, men kommer gjerne med uttalelser om systemet i sin nåværende form:

- Fra vårt perspektiv har kundene allerede gitt klar aksept for måten Windows 7 virker på, både på web og på desktop, samt på pc-er i alle størrelser, sier en talsperson for selskapet til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

- Får vente og se

Windows-direktør Isabella Alveberg i Microsoft Norge synes Chrome Os-ideen er spennende.

- Jeg gleder meg til å se et produkt vi kan teste. For meg virker det som om det blir for en litt snever målgruppe akkurat nå, de som kun ønsker tilgang til nettet, men det er en spennende idé og vi ønsker konkurransen velkommen, sier hun til Computerworld.

- Men vil det slå an, tror du?

- Jeg må nesten teste produktet først, og gå i dybden på det. Men som sagt tror jeg det er for en litt snever målgruppe.

Analysehuset Gartner har indirekte antydet at maskinvare-produsenter potensielt kan komme til å bruke Chrome Os til å skvise Microsofts lisenspriser for minibærbare lavere.

- Frykter du at det skal skje, Alveberg?

- Jeg tror nok vi først må se det ferdige produktet før vi ser hva de ulike partnerne gjør, så får vi ta det derfra.

- For treig

Google tenker langsiktig på pc-er og operativsystemer, ifølge Google. Blant annet dropper de tradisjonell BIOS-basert oppstart og bruker utelukkende SSD-disker i Chrome Os.

Googles oppstartstid på sju sekunder og nettapplikasjonsoppstart på tre sekunder imponerer ikke administrerende direktør hos BIOS-produsenten Phoenix Technologies som selv har lansert Linux-systemet Hyperspace med kjapp oppstart.

- Kjapp oppstart handler om å få adgang til dine nettapplikasjoner på ett sekund. Sju sekunder er for lenge. Du bør kunne bruke din minibærbare som en smarttelefon – ett knappetrykk, og du er på, sier han til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Splashtop-produsent slår Google-oppstart med to sekunder, men både Linux Foundation og Ubuntu-Canonical er positivt innstilt til Chorme Os. Les mer på neste side!

Enterprise