Microsoft tjener rått på Android

Microsoft tjener rått på Android

Enda en Android-leverandør har skrevet lisensavtale med Microsoft.

Taiwanske Compal Electronics er den siste i en rekke produsenter av Android-utstyr som skriver patent-avtale med Microsoft.

Dermed kan Microsoft skryte av å motta lisenspenger fra over halvparten av Android-produsentene.

Avtalen omfatter nettbrett, smarttelefoner, lesebrett og andre enheter som bruker Android eller Chrome plattformer, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Microsoft offentliggjorde for eksempel for en måned siden at selskapet hadde inngått en avtale med Samsung som skal gi Microsoft lisensavgifter fra salg av Samsungs smarttelefoner og nettbrett på Android-plattformen.

Avtalen med Compal er den tiende i sitt slag, og Microsoft opplyser at avtalen vil gi inntekt i form av lisensavgift, men opplyser ikke hvor mye.

Til sammenligning får Microsoft rundt fem dollar for hver solgte Android-telefon fra HTC. Fra Samsung krever selskapet hele femten dollar for hver solgte enhet.

Foretrekker lisensiering

Microsoft begynte å tilby lisensavtaler til Android-produsenter i fjor. Avtalen skal ifølge Microsoft hjelpe å forhindre at selskaper blir saksøkt av Microsoft for brudd på patenter eid av selskapet.

Det er riktignok ikke alltid like enkelt, og selskapet leverte søksmål mot den amerikanske bokhandler-kjeden Barnes & Noble i mars i år.

I tillegg er Microsoft i kontinuerlig juridisk patent-krig med Motorola Mobility, som Google nylig inngikk avtale om å kjøpe for rundt 12,5 milliarder dollar.

Microsoft-direktør Horacio Guiterrez uttalte i forbindelse med Barnes & Noble-saken at Microsoft vil fortsette å foretrekke lisensiering av patenter før eventuelle søksmål.

Totalt er det beregnet at Microsoft tjener rundt 444 millioner dollar årlig på lisensavgifter fra Android-produsenter.

Patent-galskap

Detaljer rundt avtalene med blant annet HTC, Samsung og nå Compal er ikke frigitt, men i juridiske dokumenter fra søksmålet mot Barnes & Noble kan man lese over et dusin patenter som Microsoft hevder Android bryter.

Patentene som Microsoft hevder er brutt er disse:

 • Patent 5,579,517 og 5,758,352 (1996) - Patent på "bruk av både lange og korte filnavn i samme filsystem".
 • Patent 6,621,746 (2003) - Patent relatert til et "monitoreringsystem som bestemmer når data kan slettes fra flashminne".
 • Patent: 7,827,232 (2010) - Patent på "opptaks-knapp på datamaskin".
 • Patent 6,909,910 (2005) - Patent på å "styre endringer i kontakt-databaser".
 • Patent 7,644,376 (2010) - Patent rundt et "API som lar applikasjoner lære om tilstandsendringer på mobile enheter".
 • Patent 5,664,133 (1997) - Patent på "kontekst-oppmerksome menyer og systemmenyer", eller forenklet sett: "et grafisk grensesnitt som lar brukere raskt og enkelt velge eller eksekvere ønsket dataressurs".
 • Patent 6,578,054 (2003) - Patent på "overføring av data via metoder som tillater flere kopier av data å synkroniseres via inkrementelle endringer".
 • Patent 6,370,566 (2002) - Patent på å "opprette møteinkalling og gruppetidsplanlegging fra en mobil enhet".
 • Patent 5,778,372 (1998) - Patent på "henting og visningsstyring av elektronisk dokument med inkorporerte bilder". Patentet spiller på å laste inn elektroniske dokumenter uten bakgrunnsbilder som gjøre at dokumentet kan lastes inn raskere.
 • Patent 6,339,780 (2002) - Patent på "innlastingsstatus i en hypermedia-leser som har begrenset visningsområde" som viser til midlertidig grafikk som vises mens en nettleser laster innhold.
 • Patent 5,889,522 (1999) - Patent på "systemforsynt child-windows kontroller", som viser til dynamiske lenkede bibliotek som implementerer vinduskontroll i et operativsystem.
 • Patent 6,897,551 (2005) - Patent på "utvalgshåndtering ved redigering av elektroniske dokumenter", som viser til en metode for å markere og velge elementer i dokumenter med muligheten for å trekke utvalget samt å endre størrelse.
 • Patent 6,957,233 (2005) - Patent på "metode og mekanisme for å oppfange og gjengi merknader for ikke-modifiserbart elektronisk innhold".

På tross av at patentbeskrivelsene virker vage og opplagte, er Microsofts advokater nødt til å bevise at alle aspektene av patentet er brutt. Det kan ta lang tid, og ofte velger produsentene å lisensiere patentene fremfor å trekkes inn i en rettssak.

Les om:

Enterprise