Microsofts opp- og nedturer i 2010

Microsofts opp- og nedturer i 2010

Toppsjef Steve Ballmer har vært rådvill siden Ipad kom på markedet.

Sammenlignet med 2009 var i 2010 et rolig år for Microsoft. Men alt unntatt døden ville vært fredeligere sammenlignet med 2009, som inneholdt store oppsigelser og de verste kvartalsresultatene noensinne for programvaregiganten.

2010 har imidlerid vært et år med både oppturer og nedturer for Microsoft. En av de største suksessene var lanseringen av Kinect, en bevegelsesbasert kontroller for Xbox 360, som konkurrerer med Nintendo Wii. To og en halv million Kinect ble solgt i løpet av den første måneden. Windows 7 også fått et godt fotfeste i markedet.

Søketjenesten Bing har vokst seg sterkere mot konkurrenten Google. Microsofts søkemotor har vokst med nesten 50 prosent siden lanseringen for ett og et halvt år siden. Microsofts sky-initiativ har også vært omfattende, med Azure og Office 365.

Bommet på nettbrett

Microsoft har altså fått til mye, men også gått glipp av en del muligheter på viktige områder i løpet av året. Selskapet hang overhodet ikke med i svingene da Apple dundret til med Ipad og tok en solid ledelse i markedet for nettbrett. Microsofts nye forsøk i den mobile verden med Windows 7 Phone, har heller ikke vært imponerende foreløpig.

Det er en skjebnens ironi i at Microsoft har gått glipp av nettbrettmarkedet, fordi brettene var en av Bill Gates’ store visjoner.

- Microsoft ble overrasket da Ipad så raskt ble populær. De innså plutselig at de måtte bry seg om nettbrettene igjen, sier bransjeanalytiker Roger Kay til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Steve Ballmer har ved to anledninger lovet at nettbrett med Windows 7 ville være klare før jul i år, men det skjedde ikke. Apples Ipad får fortsatt det meste av oppmerksomheten, selv endel Android-baserte modeller prøver å skille seg ut.

Microsoft kan måtte vente på Windows 8 før de lanserer et nettbrett, siden Windows 7 ikke er laget for denne typen enheter, mener Microsoft-analytiker Michael Cherry.

Må kanskje vente

En stor del av Steve Ballmer's utsagn i 2010 dreide seg om å holde Wall Street fornøyd. Der klarte han ikke. Ved inngangen av året lå aksjekursen på 31 dollar. I juli var verdien av selskapet barbert med 25 prosent, mens årets siste kvartalsresultat viste bedre salg enn noen gang før og fikk fart på skuta igjen. Før nyttårshelgen er Microsoft-kursen tilbake på 28 dollar, en nedgang på rundt ti prosent i forhold til for et år siden.

Microsofts plan om å begynne på nytt med Windows 7 Phone tok for lang tid, mener bransjeanalytikere Computerworlds nyhetstjeneste har snakket med. Markedet for smarttelefoner har utviklet seg raskt, og er nå dominert av Iphone og Android-baserte telefoner.

At Microsoft også la ned sin egen telefonsatsning Kin, ble ikke godt mottatt.

- Det har bidratt til at forhandlere har blitt skremt vekk fra Windows 7 Phone-plattformen. Uten Kin-floppen hadde nok mange flere vært mye mer aggressive i markedsføringen den nye plattformen, sier bransjeanalytiker Rob Enderle.

Les om:

Enterprise